En man som knäböjer vid en hävd med tjurkalvar, där han interagerar med en mellanbrun kalv, medan andra kalvar står i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är korna vars dynga ska bli biogas. Hör lantbrukaren Ulf Winblad på Womtorps gård utanför Eskilstuna om vad satsningen betyder för gården. Foto: SVT

Här ska bajs från 300 mjölkkor i Eskilstuna ska driva bussar och Gotlandsfärjorna

Uppdaterad
Publicerad

På Womtorps gård utanför Eskilstuna finns över 300 mjölkkor som alla på sitt sätt ska bidra till klimatomställningen. Deras dynga ska producera biogas i en ny jätteanläggning som byggs några kilometer därifrån. Gas som ska driva bussar, lastbilar och även Gotlandsfärjorna.

Ulf Winblad är mjölkbonde med gård utanför Eskilstuna. Han är också en av grundarna till bolaget Eskilstuna biogas som nu har börjat bygga sin anläggning nära logistikparken i Kjula.

– Vi måste dra vårat strå till stacken när det gäller hållbarhet och miljö, säger han.

Gödsel och matrester

Det hans kor kommer att bidra med är drygt 16 000 ton gödsel varje år. Men kossorna från Womtorp är inte ensam om att göra en insats.

Gödsel från flera andra gårdar samt matavfall från Eskilstuna och Strängnäs kommun är det råmaterial som ska producera biogas i rötningsanläggningen i Kjula.

Gotlandsbolaget en av investerarna

När processen är klar kommer det ut flytande biogas som kan användas som bränsle i lastbilar, bussar och båtar. En av projektets större finansiärer är Gotlandsbolaget som har åtagit sig att köpa majoriteten av den gas som produceras.

Tanken är att bolaget på så sätt ska trygga 10 procent av den gas som går åt för att driva färjetrafiken mellan fastlandet och Gotland. Resten utgörs av naturgas.

– Naturgas är bra men det är en fossilprodukt. Därför är den här biogasen en viktigt pusselbit för oss och jätteviktig för sjöfarten, säger Anders Boman som är chef på Gotlandsbolaget.

En Gotlandsfärja med en röd och vit skrovdesign, som passerar genom ett öppet hav under en klar himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gotlandsbolagets Anders Boman om framtidens gasfärjor M/S Gotland och M/S Visby. Bolaget har köpt in sig i biogasanläggningen som byggs utanför Eskilstuna. Foto: SVT

”Största sedan kraftvärmeverket”

Till de andra finansiärerna hör nederländska biogasbolaget Andion, som också bygger anläggningen, samt brittiska infrastrukturfonden Equitix. Dessutom får man statligt investeringsstöd från Klimatklivet. Sammanlagt handlar det om en investering på 600 miljoner kronor.

– Det här är den största miljöinvesteringen i Eskilstuna sen man byggde kraftvärmeverket, säger Kaj Wågdahl, styrelseordförande i Eskilstuna biogas.

Anläggningen väntas stå klar andra halvåret 2026 och ska årligen producera 5 400 ton flytande biogas vilket motsvarar en energimängd av 70 gigawattimmar.

Eskilstuna biogas AB:s ordförande Kaj Wågdahl står på snöntäckt mark omgiven av snötäckta stenar och en skog av tallar under en klar blå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här i logistikparken i Kjula ska anläggningen byggas. Hör Eskilstuna biogas styrelseordförande Kaj Wågdahl. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.