Man i en mongolisk jurta sitter bland kuddar, Hans-Christian Nygårh som delvis bor i skogen utanför Åkers styckebruk och skapar korsord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur hamnade han i en jurta och får man använda ordböcker när man löser korsord? Se korsordsmakarens svara – och följ med hem till honom i skogen. Foto: Serafia Olausson/SVT

Här skapar Hans Christian korsord – i en jurta i Skottvång

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren är det många som löser korsord, men vad krävs för att bli bra? SVT har träffat korsordsmakaren Hans Christian Nygårdh som delvis bor i en mongolisk jurta i skogarna mellan Åkers styckebruk och Gnesta.

I över 30 år har han arbetat som korsordsmakare, men först nu ser han hur yrket är hotat av artificiell intelligens. Bland annat tror Hans Christian att de enklare korsorden redan nu ersätts av AI.

– Jag kan tycka att det är sorgligt för dem som blir av med jobbet. Det är tråkigt, eftersom det är mänsklig kreativitet det handlar om, säger han.

Kan du förstå att det kan vara ett sätt att minska kostnaderna?

Det kan jag eftersom det bara är att trycka på en knapp, gissar jag.

Än så länge tror han inte att AI klarar av att göra de svårare kryssen som han själv ägnar sig åt.

– Vi kommer att finnas kvar ett tag till, men får AI grepp på det här med humor så ryker vi nog också. Men det kommer nog ta ett tag eftersom det måste vara svårt att förklara vad humor är för en maskin.

Tipset: Börja i nedre högra hörnet

Även om AI kan användas som hjälpmedel både för att skapa och lösa korsord, finns det knep som man kan ta till utan datorns hjälp. Bland annat att börja lösa korsordet i nedre högra hörnet.

– Vi börjar ofta väva korsordet från det övre vänstra hörnet. Det gör att det ofta blir uppbundet längst ner i högra hörnet och då måste vi komma på enklare nycklar. På så sätt kan det vara lättare att börja lösa korsordet där nere.

Det är dock inte alltid det stämmer, speciellt inte när det gäller Hans Christians korsord.

– Ibland jävlas jag med dem som börjar i högra hörnet och lägger de svåraste lösningarna där istället, säger han med ett leende.

Hur hamnade han i en jurta och får man använda ordböcker när man löser korsord? Hör korsordsmakarens svar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.