Två unga hockeyspelare poserar framför sargen på en isrink, den ena bär en gul hjälm och vit tröja, medan den andra har på sig en svart tröja. I bakgrunden syns andra spelare som tränar på isen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med Folke, Svante och lagkamraterna på hockeyträning där fokus ligger på inkludering och på att ha kul. Foto: Robin Hult/SVT

Här tränar barnen ishockey i Eskilstuna – utan toppning och elitkrav

Publicerad

Regeringen vill se en mer inkluderande och jämlik idrottsrörelse där tidig selektering motverkas. Men i Eskilstuna finns redan ett hockeylag som tränar efter de nya riktlinjerna.

Korpen i Eskilstuna körde igång satsningen med ”Hockeyskoj” tidigare i höstas och gensvaret har varit stort. En gång i veckan går gänget med spelare i 9-12 års ålder på is i Sméhallen i Eskilstuna.

Korpens målsättning är att fler barn ska få möjlighet att prova på ishockeyn, utan att det behöver kosta alltför stora pengar.

– All statistik visar ju det tyvärr att vi har det största tappet i idrotten vid den ålder som vi försöker rekrytera istället, säger Jussi Ekola vid Korpen i Eskilstuna.

Beslut av regeringen ska ge fler barn plats

Veckan innan jul klubbade regeringen nya riktlinjer för hur pengar ska fördelas till idrottsföreningarna ute i landet. Under 2025 ska tonvikten läggas på föreningarnas arbete med att motverka tidig selektering.

Det innebär att Svenska Riksidrottsförbundet, som får uppdraget av regeringen, ska redovisa insatser och resultat när det kommer till att skapa plats för fler barn och unga inom idrotten.

Vill se tjejer i laget

Allt talar för att konceptet i Eskilstuna kommer att leva vidare och utvecklas. I dagsläget efterlyses tjejer till laget.

– Vi uppmanar tjejerna att ansluta. Kriteriet för oss är att man är nybörjare på skridskorna, säger Jussi Ekola.

I videon högst upp: Häng med in i ishallen och möt några av spelarna i Hockeyskoj-gänget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.