Anne-Li Fiskesjö, miljövårdsdirektör riktar kritik mot de sörmländska kommunerna för att deras strandskyddsdispenser saknar laglig grund. Foto: SVT och Martina Holmberg/TT/arkivbild

Hård strandskyddskritik mot kommunerna i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har tröttnat på att de sörmländska kommunerna ger strandskyddsdispens för lättvindigt. Nu försöker de få bukt med problemet och utbildar tjänstemännen i lagstiftningen.

– Problemet är att antalet felaktiga beslut ökar, säger miljövårdsdirektören Anne-Li Fiskesjö.

Bestämmelserna om strandskydd regleras i miljöbalken och förbjuder byggen inom hundra meter från strandlinjen. På många ställen i Sörmland är det till och med 300 meter som gäller. Kommunen kan ge dispens men då krävs särskilda skäl. 

Men de senaste åren har antalet felaktiga beslut ökat, enligt länsstyrelsen som har ett granskningsansvar.

100 ärenden i kö

Det handlar både om att man fattar beslut som inte har stöd i lagen eller att de är formellt bristfälliga. Länsstyrelsen tvingas därmed lägga mycket tid i onödan på att undersöka sådant som kommunerna redan borde haft koll på, enligt Anne-Li Fiskesjö.

Länsstyrelsen har nu 100 ärenden i kö för överprövning, vilket innebär en handläggningstid på ungefär ett halvår.

”Lyft kompetensen”

En byråkratisk process som går ut över invånarna som måste vänta på att beslut som redan fått grönt ljus hos kommunen ska överprövas, och i värsta fall avslås, på länsstyrelsen.

Men fortfarande får mer än var tioende som ansöker om dispens göra det de vill.

Mötte kommundirektörerna

För att komma tillrätta med det här kallade länsstyrelsen därför till sig kommundirektörerna i Sörmland tidigare i år för att göra klart för dem vad det är som gäller.

– Jag tycker att kommunerna gemensamt borde lyfta sin kompetens i de här ärendena. Och allting hade ju blivit bättre för dem som söker dispens för sin nya kåk om kommunerna hanterat dem rätt från början

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.