Högskolepersonal i protest mot nya campus

Uppdaterad
Publicerad

Många av de anställda på Mälardalens högskola i Eskilstuna känner stark oro inför det nya campusbygget. Oron gäller utformningen av de nya arbetsplatserna som ska vara en del av ett öppet kontorslandskap och att det kommer att leda till sämre effektivitet och fler sjukskrivningar. Högskoleledningen menar dock att det hela är rätt steg in i framtiden.

Våren 2019 ska den nybyggda delen av MDH stå klar vid ån mitt i Eskilstuna, där idag Sporthallen och Vattenpalatset ligger. Vid sidan av runt 4.000 studenter ska hundratals högskoleanställda ha sina arbetsplatser i de nya lokalerna, och det är om dessa arbetsplatser det nu uppstått en konflikt.

Bland annat pekar personalen på erfarenheter från Malmö högskola där så kallade aktivitetsbaserade arbetsplatser infördes för ett år sedan och där nu arbetsmiljöproblem uppstått.

– Jag vet att jag representerar en stor del av personalen vid Mälardalens högskola när jag säger det här, säger professor Eva Sundgren, som är en av de som känner stark oro för den framtida arbetsmiljön.

– På min akademi (UKK) har jag inte hört någon som inte är orolig, säger Eva Sundgren.

Direktören försvarar modellen

Högskoledirektören säger sig ha förståelse för oron, men poängterar samtidigt att det nya är ett sätt att ta steget in i framtiden.

– Den här byggnaden ska stå i uppemot hundra år och jag personligen tycker att vi måste ta lite höjd för det och inte vara främmande för att det finns möjligheter att jobba på ett annat sätt, säger Marie Eriksson.

Representant har hoppat av

Många i personalen har under en lång tid protesterat mot upplägget. Lektorn Gunnlaugur Magnússon, var fram tills nyligen en av personalens representanter i arbetet med de nya lokalerna men han har nu hoppat av i protest då han inte längre kan stå för det som planeras. Han menar också att det i förlängningen handlar om fler saker än de rent praktiska.

– Den stora frågan är ju varför ledningen vill införa arbetsplatser som enligt forskning försämrar effektiviteten och ökar antalet sjukskrivningar, säger Gunnlaugur Magnússon.

– Forskningen kan man väl ändå säga är lite tudelad i detta, säger högskoledirektören Marie Eriksson och fortsätter.

– Vi har haft föreläsningar på Mälardalens högskola av en forskare och arkitekt som också beskriver andra positiva effekter av det här, säger Marie Eriksson.

Personal hotar med uppsägning

Under hösten ska de sista besluten tas kring det hela. Om den nu rådande modellen står fast kommer flera anställda att se sig om efter nya jobb, enligt Eva Sundgren.

– Vi får en ny rektor och min förhoppning är att inriktningsbeslutet ska rivas upp, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.