– Man känner sig värdefull när man tjänar mer pengar. Då går man till jobbet och ger järnet och kör på för att man känner att man tjänar bra och att man är värdefull på jobbet, säger Amanda Tuvgren, bemanningssjuksköterska i Eskilstuna.
Amanda Tuvgren höjde sin lön med 10 000 kronor när hon efter 15 år som sjuksköterska inom landstinget Sörmland bytte till ett bemanningsföretag. Men för Amanda handlade det inte bara om pengarna.
– Jag har en autistisk dotter. Hon går på intensiv beteendeträning under vissa tider och då kan jag inte jobba de dagar. Jobbar man på landstinget kan det vara svårt att byta pass, säger Amanda Tuvgren.
Klarar sig inte utan bemanningsföretag
De flexibla arbetstiderna och en löneökning var det som lockade över Amanda Tuvgren till ett av de 22 bemanningsföretag som landstinget Sörmland anlitar.
– I grunden vill vi ha egen bemanning. Vi använder oss av hyrföretag för att klara våra åtaganden men policyn säger att vi ska vara så oberoende av hyrpersonal som möjligt, säger Hans Svensson, divisionschef för medicinsk service vid landstinget Sörmland.
10 000 mer med ny arbetsgivare
I år betalade landstinget Sörmland 24 500 kr till sjuksköterskan med lägst lön, för bemanningsföretaget där Amanda arbetar är lägstalönen idag 36 000.
– Sedan jag startade för två år sedan har jag sett andra företag som har vuxit mycket och dessutom nya företag som har kommit in på marknaden. Mitt företag har också vuxit väldigt mycket. Vi har en mycket större omsättning än vad vi hade i början, säger Kelley Björksved, vd på bemanningsföretaget Omsorg & Behandling.
Det handlar om skattepengar. Hur ser du på att ni betalar så mycket till bemanningsföretag?
– Vi har ju en ram som har tilldelats till oss av sörmlänningarna och den budget som vi har att förhålla oss till. Sedan är vi tvungna att göra vissa val för att få verksamheten att fungera. Det är det vi står inför hela tiden, säger Hans Svensson.
Ingen förbättring på gång
2010 betalade man från landstinget Sörmland ungefär 1,5 miljoner för bemanningssjuksköterskorna. Fyra år senare betalade man mer än tiodubbelt – ungefär 17,5 miljoner. Även om man de senaste åren har satsat på att få tillbaka sjuksköterskorna på landstinget så har man inte lyckats.
Märker du någon skillnad ute på sjukhusen sedan du lämnade landstinget?
– Det är tuffare. Jag var tillbaka på min gamla avdelning och jobbade där i sex veckor och det var mycket mer jobb. Det var väldigt stressigt, säger Amanda Tuvgren.