– Jag tror domen betyder väldigt mycket för de drabbade. Människor i Rwanda är väldigt fattiga, säger chefsåklagare Tora Holst.
Den enda större ändring som hovrätten har gjort jämfört med tingsrätten är i skadestånden. I Svea hovrätts dom får nu även de anhöriga till de som dödats i folkmordet skadestånd.
Brottet som 61-årige Claver Berinkindi nu döms för begicks på 1990-talet i Rwanda.
– Det här är bland de värsta brott som finns när man tänker på antalet offer, säger Tora Holst.
Ifrågasätter vittnena
Den dömde 61-åringen Claver Berinkindis försvarsadvokat Hanna Lindblom är dock inte nöjd med domen.
– Min första reaktion är att jag är väldigt besviken. Vi har inte fått gehör för våra synpunkter om vittnesmålen, som är så mycket som 20 år gamla.
– Kan man verkligen ha de här starka minnesbilderna som vittnena säger sig ha, efter så lång tid?
I mitten av maj förra året dömdes Claver Berinkindi till livstids fängelse i Stockholms tingsrätt. Brottet var ett av de grövsta som hamnat i svensk domstol – folkmord. Tingsrätten ansåg det vara bevisat att Berinkindi lett en folkhop som högg och sköt ihjäl tusentals människor i området Butare i södra Rwanda 1994.
Ändrar endast om skadestånden
Men mannen nekade, och hans försvarare överklagade domen och menade bland annat att vittnesmålen var för gamla och att ett förhör med Berinkindi som hölls av rwandisk polis 1998 inte skulle ha tillåtits som bevisning.
I augusti förra året togs målet upp i Svea hovrätt och efter en lång rättegång kom idag domen.
Precis som i tingsrätten döms mannen till livstids fängelse. Hovrätten ändrar tingsrättens dom endast i fråga om skadestånd till flera personer.
Saknar alibi
Berinkindi döms trots att han åberopat förhör med bland annat förövare från brottsplatserna i Rwanda. Personerna uppger, enligt domen, att Berinkindi inte setts till vid attackerna.
Hovrätten konstaterar dock att ingen av vittnesutsagorna utesluter att Berinkindi skulle kunnat närvara vid attackerna och att han saknar alibi.
I domen framkommer även att läkare, specialiserade på bland annat minnen av traumatiska upplevelser, tittat på de 20 år gamla vittnesmålen. De bedömer att minnet är starkare vid traumatiska händelser och att en känds persons ansikte ger starka minnesbilder som kan finnas kvar länge.
Berinkindi kom till Sverige 2002 och är nu bosatt i Eskilstuna.
Fakta: Folkmordet i Rwanda
Uppskattningsvis 800.000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.
De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsi, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.
Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – oklart av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i.
Habyarimana hade då skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan RPF, vilket en del såg som ett svek.
Efter 100 dagars dödande störtade RPF folkmordsregimen och styr än i dag. Den forne gerillaledaren Paul Kagame är ännu president.
Källa: TT