Hyresgäster oroliga för kraftiga hyreshöjningar: ”Unik situation”

Uppdaterad
Publicerad

Inflation och skenande elpriser kan leda till att Sveriges hyresgäster står inför en rekordhög hyreshöjning nästa år. Hyresgästföreningen uppger att de är beredda på att gå in i tuffa förhandlingar.

– Det här kommer bli en unik och tuff höst för oss, säger Jessica Andersson, ordförande för Hyresgästföreningen i Eskilstuna.

Flera nationella bostadsbolag som SVT har varit i kontakt med har varit inne på att begära en tvåsiffrig procentsats som hyreshöjning för 2023.

De senaste veckorna har Hyresgästföreningen fått ta emot många samtal från oroliga hyresgäster. En av dem som känner oro är Eskilstunabon Åke Johansson, som också är styrelseledamot i den lokala Hyresgästföreningen.

– Självklart förstår jag att deras kostnader påverkar oss som hyresgäster, men det får vara någon måtta ibland.

Flyttar ihop

Jessica Andersson berättar att hon sett tecken på att det finns hyresgäster som förbereder sig på det värsta.

– Vi har redan nu sett tecken på att folk börjar flytta ihop och en del har fått lämna bostäder för betydligt mindre. Det här kommer nog att drabba gemene man på ett eller annat sätt.

Överenskommelse kan gynna

Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta har tagit fram en modell för den allmänna hyresutvecklingen. Enligt trepartsöverenskommelsen ska årsförhandlingarna baseras på fem faktorer: kostnader för förvaltning och underhåll, kostnader för kommunala taxor och avgifter, räntekostnader, konsumentpriser och ekonomisk tillväxt. Jessica Andersson tror att överenskommelsen kan vara till hyresgästernas fördel.

– Känner man sig orolig så försök ta det lugnt. Vi kommer göra allt för att göra det så bra som möjligt för våra hyresgäster och fastighetsägare. Vi kollar på olika lösningar och vilka stöd vi kan erbjuda varandra i en sådan här situation, den är unik.

Täcker inte kostnadsökningarna

Fastighetsägarna i västra och mellersta Sverige har tidigare meddelat att de vill se en hyreshöjning på tio procent. Rickard Ljunggren, vd för regionföreningen Fastighetsägarna GFR menar på att man då tagit hänsyn till den modell som parterna kommit överens om.

– Tittar vi bara på innevarande år så handlar det kanske egentligen om att man skulle behöva en hyreshöjning på 20 till 25 procent bara för att täcka de kostnadsökningar som är just nu, säger han i Aktuellt.

Hör hyresgästen Åke Johansson om risken för höga hyrehöjningar i videoklippet ovanför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.