• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En telefon med en bild som visar hur huset såg ut före fönsterbytet i Nyköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Före och efter. Följ med till platsen och se hur det såg ut före fönsterbytet. Foto: Albin Aghamn/SVT

Hyresvärd i Nyköping tvingas byta 116 fönster – två år efter att de sattes in

Uppdaterad
Publicerad

Ett hyreshus i Nyköping fick nya fönster 2022, men nu måste samtliga 116 bytas ut på nytt och ersättas av fönster som mer efterliknar de ursprungliga. Kommunen anser att utseendet ändrades för mycket på byggnaden som är utpekad som kulturhistoriskt värdefull.

Enligt fastighetsägaren Slottsvakten var drygt hälften av de gamla fönstren för dåliga för att kunna renovera. Därför valde man att sätta in nya med bättre isolering.

Fastighetsbolaget såg åtgärden som löpande underhåll. De hade också sett hur andra äldre fastigheter i området fått fönstren bytta till nya av liknande modell utan att det krävts bygglov.

Men efter att Sörmlands museum gjort kommunen varse om fönsterbytet konstaterade bygglovenheten att de nya fönstren har betydligt grövre dimensioner än de föregående.

Anses särskilt värdefullt

Det hade kunnat passera om det inte vore för att huset blåklassades som särskilt värdefullt i en byggnadsinventering som gjordes av Sörmlands museum 2015. Förvaltningen tar också stöd i plan- och bygglagen och slår fast att byggnaden inte får förvanskas.

Nu har miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Nyköping beslutat att åtgärden var bygglovspliktig. Och att fönstren, som kostade 2,2 miljoner att sätta in, ska ersättas.

Något som kommer att kosta ytterligare runt 4 miljoner kronor, tror Clas Westerberg, delägare i Slottsvakten.

Företaget har överklagat till länsstyrelsen och menar bland annat att den inventering som gjordes inte påverkar bygglovsplikten eftersom den inte tas upp i detaljplanen.

”Stort slöseri”

Tommy Jonsson (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, tycker beslutet är felaktigt.

– Det är ett jättestort slöseri men vi kan inte som kommun ändra lagstiftningen. Om vi skulle ta ett annat beslut skulle det kunna sluta med att länsstyrelsen återkallar vårt mandat, säger han.

Håller du med fastighetsägaren om att det är otydligt om man behöver en bygglovsansökan?

– Nej, för det finns alltid möjlighet att göra en bygglovsprövning även om man tror att det inte behövs och om den avskrivs har man det svart på vitt.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel antal fönster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.