Två demonstranter utanför Strängnäs kommunhus håller i ett plakat med texten ”Lagen säger valfrihet – vill inte du själv få välja?!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carina Andersson, hemtjänstpersonal, och Margareta Lindström, hemtjänstkund, deltog i protesten utanför kommunhuset i Strängnäs. ”Jag är glad över de assistenter jag har idag, jag vill inte byta hemtjänst”, säger Margareta. Foto: Otilia Bogen, SVT

Ilska om hemtjänstbeslut i Strängnäs: ”Hon hoppas att hon dör innan hon måste byta”

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal personer, både privatpersoner och anställda inom hemtjänsten, protesterade på torsdagen mot Strängnäs kommuns beslut att inte längre låta hemtjänstkunder välja vilken aktör de vill ha.

Beslutet om att avveckla valfrihetssystemet inom hemtjänsten togs redan i mars 2022. I stället för att välja fritt mellan kommunala och privata hemtjänstutövare kommer kunderna att få en aktör tilldelad sig utifrån var de bor.

Det nya systemet är inte i drift än, men planerna väcker ilska hos både kunder och utövare.

Hemtjänsten i Strängnäs

– En kund har sagt att hon hoppas att hon dör innan hon måste byta, säger Johanna Karlsson, undersköterska, i mikrofonen.

I klippet ovan kan du höra deltagaren Angelica Hasth berätta om sin oro och socialnämndens ordförande Thord Modin (S) om demonstrationen.

FRÅN LOV TILL LOU

Hemtjänst kan fungera på olika sätt i olika kommuner. Vissa har bara kommunal hemtjänst, andra har släppt in privata aktörer.

I vissa kommuner tillämpas lagen om valfrihetssystem, LOV – då får kunden välja själv vilken aktör de vill ha.

I andra används lagen om offentlig upphandling, LOU. Då upphandlar kommunen vilka aktörer som får vara verksamma och kan styra vissa detaljer, som till exempel vilka områden de ska ansvara för.

Strängnäs kommun har haft bland de högsta kostnaderna för hemtjänst i landet och problem med att privata aktörer lagt ner. Förhoppningen med övergången från LOV till LOU är att det ska bli mer förutsägbart hur många kunder respektive aktör behöver ta hand om och därmed billigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänsten i Strängnäs

Mer i ämnet