Somalier i Sörmland har under veckan i tre reportage och flera artiklar i SVT Nyheter Sörmland, berättat om sin situation som ofta handlar om utanförskap från samhälle och arbetsliv. I kommunerna ser man dock möjligheter, även om vägen till arbete är lång för många somalier.
– Det är ett gap mellan vad de kan och vad arbetsmarknaden efterfrågar och sedan finns det ett attitydproblem som innebär att de har svårare att få jobb på grund av sitt ursprung, säger Thure Morin på Eskilstuna kommun.
Personlig relation
– Har man ett somaliskt namn och ett nästan tomt CV så är det svårt för en arbetsgivare att bedöma vad personen kan, för man behöver träffa personen och nästan ha en personlig relation, säger Peter Hult på Flens kommun.
150 språkvänner i Flen
Hur gör man det då?
– I projektet språkvän matchar vi ihop svenskar och invandrare efter intresse, yrkesbakgrund eller familjesituation. Bara man träffas och har roligt, för det handlar om att skapa relationer. Någon har hittat bostad på det sättet och en annan jobb, så det är enkelt och lustfyllt och börjar ge resultat, säger Peter Hult.
Har Sverige något att lära?
”Somalier på arbetsmarknaden – har Sverige något att lära?”, så hette den statliga utredning som 2012 konstaterade att somalier var långt ifrån arbetsmarknaden, men att det fanns möjligheter.
En möjlighet var att precis som Eskilstuna gjorde, kopiera amerikanska Minneapolis modell med multietniska basarer för småföretagare. Det ledde till att Maria Omar Ali med flera lyckades komma ur arbetslöshet och bidragstagande, men på grund av pengabrist la kommunen ner projektet.
Satsade på matchning
I Flen satsade man på matchning, ett samverkansprojekt med bland annat arbetsförmedlingen som enligt Peter Hult fungerade riktigt bra. Men dessvärre lades även det ner även om arbetsförmedlingen jobbar vidare på egen hand.
Fortfarande långt ifrån arbetsmarknaden
Peter Hult i Flens kommun och Thure Morin vid Eskilstuna kommun konstaterar båda att somalier fortfarande står långt ifrån arbetsmarknaden och att det inte finns en universallösning.
Flera lösningar krävs
Snarare är det flera olika åtgärder som krävs som till exempel språkvänner, individuella lösningar, personliga relationer och kanske även ett större kommunalt ansvar.
– Kommunen är en stor arbetsgivare, så vi behöver själva ta ett större ansvar för att bland de arbetslösa hitta framtidens medarbetare i kommunen, säger Thure Morin.