• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Personer som vistas i skog och mark eller som har sommarstuga bör vaccinera sig mot TBE. Foto: TT

Infektionsprofessorn: ”Barn får större besvär än vi trott”

Uppdaterad
Publicerad

Under hela 2000-talet har antalet TBE-fall ökat i landet. Forskningen visar nu att fästingsjukdomen ger mer långvariga effekter på barn än vad läkarna tidigare trott.

– Hälften av ungarna får problem flera år efteråt, säger Lars Rombo, tidigare professor i infektionssjukdomar.

TBE-sjukdomen har varit känd i Sverige sedan 1950-talet, men det är först de senaste decennierna som antalet rapporterade fall ökat kraftigt.

Numera ligger antalet smittade på runt 200-250 personer per år. Flest fall förra året rapporterades från Stockholm, Uppsala och Sörmland.

Svår huvudvärk – typiskt symptom

TBE är en virussjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

– Man kan bli förvirrad, få svår huvudvärk och i värsta fall kan viruset leda till förlamning av nerver som går till axlar, armar och ben, säger Lars Rombo, överläkare och tidigare professor i infektionsmedicin på Karolinska institutet.

Läs mer: Så fälldes chefsläkaren av en liten fästing

Flest TBE-fall förra året rapporterades från Stockholm, Uppsala och Sörmland. Största risken per invånare har Uppsala och Sörmlands län.

Det har tidigare sagts att barn inte blir särskilt sjuka av TBE, att sjukdomen är mild. Den bilden har på senare år fått revideras.

– I dag vet vi att barnen får större besvär än vi trott. Man säger att en tredjedel av barnen blir helt återställda, en tredjedel får ospecifika besvär och den resterande tredjedelen får mer uttalade besvär.

Och det är då främst kognitiva problem, som minnes- och koncentrationssvårigheter, som kan hänföras till TBE.

Därför rekommenderas barn, som vistas i riskområden, att vaccineras från ett årsålder.

– Man tänker kanske inte på att barnen borde ha blivit bättre i matematik, sovit bättre, eller varit mindre irriterat. Det finns ingen kontrollgrupp så det är svårt att säga, säger Lars Rombo.

Fler rådjur – teori bakom ökningen

Det finns flera teorier till att TBE ökat de senaste decennierna. En bygger på att klimatet blivit varmare. En annan på att rådjuren – fästingarnas favoritdjur – blivit fler.

– Den främsta förklaringen tror jag är att rådjuren blivit fler, men jag kan inte med säkerhet säga det eftersom jag inte är jägare, säger Lars Rombo.

De flesta smittas under perioden maj till augusti. Anledningen är att fästingar kräver sex till åtta graders värme för att bli aktiva, men även för att vi tillbringar mer tid utomhus under sommarhalvåret.

Och det är framför allt personer som vistas i skog och mark, som har sommarstuga eller som är boende på landsbygden, som uppmanas att vaccinera sig.

Vaccin bekostas av enskild

Den finns inga siffror över vaccinationsgraden i landet. Och de hälsoekonomiska vinsterna av att låta hela befolkningen vaccinera sig är tveksamma, enligt Lars Rombo.

– Det finns ännu inget län som tagit ställning för en allmän vaccination, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.