En förutsättning för att de ska kunna använda sina kunskaper efter kursen är att de själva har tillgång till häst.
– Vi riktar oss till dem som har erfarenhet av hästar, det kan till exempel vara så att man jobbar inom skolan men har häst på fritiden, säger Petronella Backberg, marknadsförare på yrkeshögskolan Campus Nyköping.
Under kursen ”Hälsofrämjande och pedagogiska insatser med häst” får deltagarna lära sig metoder för att umgås med hästar. Det kan bland annat handla om att ta hand om hästen och vara i hästens miljö.
Deltagarna kan sedan använda sina kunskaper i yrket som lärare eller socialarbetare för att bland annat hjälpa barn och vuxna med särskilda behov. Forskningen visar nämligen att umgänge med hästar både kan minska stress och öka välmående hos människor.
Populär utbildning
Kursen blir yrkeshögskolans andra hästrelaterade utbildning. Sedan 2022 erbjuder de även en treårig utbildning till equiterapeut som har varit populär med över 100 sökande årligen till de totalt 24 platserna.
– Det har varit ett jättegensvar, både på vår långa utbildning men även till kursen, säger Petronella Backberg.
Hästterapi-kursen är på halvfart och på distans, med totalt tre fysiska träffar som kommer att ske i Nyköping på olika ridskolor runt om i kommunen.
Ridskolorna som samhällsresurs
En av dem är Björkviks ponnyridskola och de ser positivt på yrkeshögskolans initiativ.
– Ridskolan är ofta fullbelagd från vardagar klockan 16.00 till sena kvällar och även helger. Men vi har en outnyttjad tid dagtid, så det är ju en samhällsresurs att faktiskt kunna nyttja ridskolan till sådana här verksamheter, säger ridskoleläraren Maria Falck.
Ansökan till kursen öppnade den 12 augusti och är öppen för deltagare från hela landet.
Hör ridskoleläraren Maria Falck berätta varför hästar är extra bra på att minska stress.