Tvådelad bild. Till vänster två kanadagäss i ett vattenbryn. Till höger en tillagad fågel på väg ut ut en ugn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Provade senast i en sous vide”. Hör jägarens tillagningstips i klippet. Foto: SVT Arkiv/TT

Jägarens tips – så kan gåsen tillagas: ”En rejäl köttbit”

Publicerad

Många frågar sig om gåsen går att äta. Svaret är ja och varianterna är många – i klippet ger jägaren Jonas Fransson sitt eget bästa tips på hur man kan ta till vara på en fälld gås.

Ett av delmålen med Jägareförbundets gåsjakstutbildningar är att få fler jägare att se gåsen som ett mer åtråvärt jaktbyte.

Jägareförbundet jobbar också i ett andra projekt med att förändra synen på tillagning av viltslag som gås och vildsvin – som ofta omtalas som skadedjur och inte en tillgång.

Enligt projektledaren och jaktvårdskonsulenten Hanna Kekkonen är målet att få fler att vilja ha fågeln på matbordet.

– Det handlar om att lyfta gåsen som resurs, säger hon.

I videon ovan tipsar jägaren Jonas Fransson om hur gåsen bäst kan tillagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.