Två vildsvinskultingar och en sugga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet avskjutna vildsvin i Sörmland har minskat med 3 222 individer jämfört med förra jaktåret. Hör jaktvårdskonsulenten Hanna Kekkonen berätta om tänkbara orsaker till minskningen i klippet. Foto: SVT

Nu minskar vildsvinen i Sörmland – medan rådjuren blivit fler

Publicerad

Jägareförbundets årliga jaktstatistik används för att övervaka viltstammarnas tillstånd i länet. Nu har siffrorna för jaktåret 2021-2022 sammanställts och visar bland annat på en tydlig minskning av vildsvin.

Statistiken visar även på en kraftigt tillbakatryckt och svag älgstam samt en tydlig ökning av dovviltsavskjutning sett över den senaste tioårsperioden. Även rådjuren har ökat de senaste åren, vilket kopplas till milda vintrar som gynnat stammen.

Grågässen blir fler

Vad gäller fågelavskjutning syns en stabil eller i vissa fall minskande trend. Undantaget är grågås, där avskjutningen ökat sedan 2018. Något som enligt Hanna Kekkonen, jaktvårdskonsulent för Jägareförbundet i Sörmland, visar på ett ökat behov av gässjakt. Bland annat för att förhindra skador på grödor som stora flockar med gäss kan orsaka.

– Det är något vi har fått indikationer på, både från jägare och lantbrukare.

Kraftig minskning av vildsvin

En av de tydligaste trenderna är att antalet avskjutna vildsvin i länet minskat med 28 procent jämfört med åren 2020-2021. Då sköts sammanlagt 11 716 vildsvin. I den senaste sammanställningen låg den siffran på 8 494.

Hör jaktvårdskonsulenten Hanna Kekkonen berätta i videon vad som kan ligga bakom minskningen av skjutna vildsvin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.