• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jimmy Jansson (S) om Natofrågan: ”Bör ta armkrok med Finland”

Uppdaterad
Publicerad

Landets socialdemokrater funderar just nu över frågan om Sverige bör gå med i försvarsalliansen Nato. Men Eskilstunas kommunstyrelseordförande, Jimmy Jansson (S), har en klar åsikt:

– Jag tycker inte man ska vara främmande för att Sverige ska kunna vara medlem av Nato.

Just nu pågår en process där de socialdemokratiska partidistrikten runt om i landet ska diskutera hur man ställer sig i Natofrågan. Jimmy Jansson tycker att det är viktigt att frågan diskuteras bland medlemmarna i partiet.

– Sen tror jag också att det är viktigt att vi överlåter till vår statsminister att göra de samlade analyserna tillsammans med expertis för att se vad som är allra bäst, säger han.

”Som en hemförsäkring”

Opinionsstödet för ett svenskt medlemskap i Nato ligger i dag på 45 procent, visar en undersökning gjord av Novus. Och Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU har nyligen sagt att man inte vill gå med i Nato.

På frågan om vad Jimmy Jansson själv tycker om ett svenskt Natomedlemskap menar han att det är som att vara medlem i en klubb.

– Ska man spela i en fotbollsklubb så krävs ett medlemskap för att man ska få vara med. Det är samma sak med Nato. Det är tydligt att man inte får någon hjälp om man inte är med. Det är som en hemförsäkring. Alliansfriheten har varit viktig, men tiderna förändras.

I klippet berättar Jimmy Jansson mer om sin syn på ett Nato-medlemskap och varför socialdemokratin börjat svänga i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.