Det var i april förra året som polisen stoppade en 13-årig pojke som polisen menade hade pekat finger åt dem. Pojken började springa efter att poliserna stannat bilen. I samband med detta tar en av poliserna tag i pojkens öra så hårt att det börjar blöda från örat. Polisen skjutsar sedan hem pojken till dennes familj. En kort period efter gjorde poliserna en orosanmälan till socialtjänsten då de var oroliga för pojkens situation, en oro som inte var befogad enligt pojkens familj.
Pojkens mamma har dock tidigare sagt till SVT att sonen var på väg hem i sällskap med en kamrat. De spelade musik och gestikulerade med händerna.
– De tyckte att han pekade finger, men han säger att de bara viftade med händerna, sa mamman.
JO: Ogrundat omhändertagande
JO menar dels att omhändertagandet var ogrundat och att det inte fanns något som tydde på att pojken befann sig i en utsatt situation. I beslutet skriver JO att ”omständigheterna vid ingripandet och de uppgifter som lämnats intrycket att den egentliga anledningen till att pojken omhändertogs var att poliserna trodde att han hade pekat långfinger åt dem”. JO menar även att det tycks finnas ett behov av att höja kunskapsnivån inom polisen när det handlar om att tillfälligt omhänderta personer under 18 år.
Även polismyndigheten själv medger att ingripandet var felaktigt.
Händelsen har anmälts som misstänkt tjänstefel, men ärendet lades ner i maj förra året.