En person med långt, brunt hår står framför en spegel i ett rum med mjuk belysning. I bakgrunden syns en växt och ett lampor som bidrar till en varm atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josefine Motin ser fram emot att kunna leka mer obegränsat med sin son efter att hon har fått stomipåse. Hör henne berätta mer. Foto: Jennifer Berg Eidebi/SVT

Josefine, 29, lider av Crohns sjukdom – ska få stomipåse

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler drabbas av Crohns sjukdom, en inflammatorisk sjukdom i mag-tarmkanalen. En av dem som har drabbats är 29-åriga Josefine Motin, som ska få en stomipåse på grund av sjukdomen.

– Jag har haft ett liv i smärta, säger hon.

I ett hus utanför Katrineholm bor Josefine Motin med sin man och deras son. Josefine tillbringar mycket tid hemma, på grund av sin sjukdom.

– Jag måste springa på toaletten väldigt ofta, därför blir jag väldigt begränsad i min vardag. Jag kan inte handla i butiker som inte har en kundtoalett, jag har svårt att åka till parken och leka med min son. Det blir så att jag håller mig hemma, säger hon.

Allt vanligare att vårdas för Crohns sjukdom

Antalet personer som vårdas för Crohns sjukdom i Sverige har ökat från nära 13 000 år 2008 till nära 22 000 år 2023. En tydlig förklaring till ökningen är svår att hitta men den har setts även globalt. Enligt en artikel i The New York Times kan den ha att göra med förändringar i diet och livsstil.

Josefine Motin började få besvär när hon var 14 år, men det dröjde tills hon var 19 innan hon fick en diagnos.

Nu har hon också drabbats av en absess, en varböld, och trots många operationer har hon inte fått bukt med besvären. Det som väntas hjälpa är en stomipåse.

Hör Josefine Motins tankar om att få en stomipåse i videoklippet ovanför.

Delar sin berättelse på sociala medier

När Josefine diagnostiserades med Crohns sjukdom upplevde hon att ämnet var tabubelagt, att det var få som pratade om det.

– Det kändes som att ingen förstod mig, som att ingen gick igenom det jag gick igenom.

Därför valde hon att dela med sig av sin resa på sociala medier. Där får hon mycket kärlek och positiva kommentarer.

– Jag har faktiskt fått lite negativa kommentarer också, som: Vad hjälper det att gråta ut på sociala medier? Men jag försöker trycka bort det dåliga och fokusera på det positiva, säger Josefine Motin.

I klippet nedan berättar överläkaren Daniel Nordström i Nyköping om symtom och behandling.

En läkare i vit laboratoriejacka sitter framför en dator. I bakgrunden syns en bokhylla fylld med böcker och några dokument på ett skrivbord. Rummet är ljust och professionellt inrett, vilket skapar en arbetsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om Crohns djukdom: Hör överläkaren Daniel Nordström i Nyköping om symtom och behandling. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.