Julgran – äkta eller i plast?

Publicerad

Redan nu har julgransförsäljningen dragit igång i både butiker och ute på gatorna.

Och trots att det finns granar i nästan alla tänkbara varianter idag verkar de flesta ändå veta vilken de föredrar.

– Jag har en i plast, säger Eskilstunabon Abonyine Anett.

– Jag har inte haft någon gran sen ungarna var små, säger Hans Strid som kommer från Jämtland.

– Då hade man en äkta gran, man åkte  ut själv och tog en gran. 

Omid Poormiroki däremot har en plastgran.

– Jag har haft plast i snart fem år, men sen när vi flyttar till hus köper vi en äkta.

Traditionen med att ha inomhusgran kommer ursprungligen från Tyskland och den allra första svenska klädda granen sägs vara från 1741.

”Ju mer närvuxet desto bättre”

På 1980-talet fick plastgranen sitt stora genombrott och ersatte den traditionella julgranen hos många och sen dess har svenskarna varit delade i två läger. Äkta eller plast. Men ur miljösynpunkt finns det egentligen bara ett val enligt Paula Lenninger på Länsstyrelsen.

– Om man ser det ur ett livscykelperspektiv är det många gånger bättre med en vanlig svensk gran framför en plastgran. En princip man kan tillämpa är att ju mer närvuxet desto bättre eftersom den stora miljöpåverkan ifrån granarna kommer från framförallt transporten, säger hon.

Ta granen till en återvinningscentral

Men oavsett om man väljer en mer miljövänlig äkta gran eller en gran i plast är det viktigt att tänka på vad som händer med granen när julen är slut.

– Om man har en vanlig gran ska man ta den till en återvinningscentral och sortera den som trädgårdsavfall. Har man en plastgran är det bäst att fråga kommunen hur den ska sorteras för det är olika på olika ställen, säger Paula Lenninger på Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.