En person med svart jacka och huva står med ryggen vänd mot kameran, omgiven av skog med löv och träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det som i början sågs som beskyddande och romantiskt utvecklades till kontroll och manipulation. Hör Julia berätta sin historia i klippet ovan! Bilden är arrangerad. Foto: Nova Stark

Julia misshandlades av sin pojkvän – lyckades lämna: ”Jag ville överleva”

Uppdaterad
Publicerad

I dag, 25 november, är det Orange day. En dag då mäns mot våld mot kvinnor uppmärksammas runt om i världen.
En av dem som drabbats är ”Julia”. Hon bor i Sörmland men heter egentligen något annat. Under flera år var hon utsatt för psykiskt, fysiskt och sexuellt våld av sin dåvarande pojkvän.

Våldet smög sig på med tiden. Det som i början sågs som beskyddande och romantiskt utvecklades till kontroll och manipulation. Idag har Julia lyckats lämna relationen, men hon lever fortfarande med en rädsla för att mannen ska hitta henne.

Våldet normaliseras

I en våldsam relation är det vanligt att den utsatta personen börjar se våldet som något normalt, vilket kallas för en normaliseringsprocess. Det som först kändes helt oacceptabelt och fel kan med tiden upplevas som normalt och en del av vardagen. Det gör att våldet ofta kan fortsätta och bli värre. Så var det även för Julia.

– Gränserna flyttas hela tiden när man är i det, säger hon.

Rädsla för att inte bli trodd

Julia anmälde inte sin förövare, och det är hon inte ensam om. Enligt Brottsförebyggande rådet var det under 2022 bara 2,7 procent av dem som utsattes våld i nära relation som uppgav att de anmält händelsen eller händelserna till polisen.

– Jag önskar att jag hade vågat. Men rädslan att inte bli trodd var större, säger Julia.

”Kvinnojouren har varit fantastisk”

För Julia har kvinnojouren där hon bor varit ett stort stöd.

– Kvinnojouren har varit fantastisk. All heder till dem som jobbar med sånt här.

Orange day är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Dagen är döpt efter färgen orange för att den ska spegla optimism och ljus. Runt om i världen lyser därför byggnader upp i orange och människor bär orangea klädesplagg för att organisera sig mot våldet.

Hör Julia berätta sin historia i klippet ovan!

ÄR DU SJÄLV UTSATT, ELLER KÄNNER NÅGON SOM ÄR DET? Hit kan du vända dig:

Organisationer som ger hjälp och stöd

Brottsofferjouren är en organisation som arbetar med att ge stöd till brottsoffer, och de har också en stödlinje som är gratis att ringa till.

Hjälp och stöd för kvinnor

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon dit man kan ringa kostnadsfritt (även män). Linjen är bemannad dygnet runt och du kan vara anonym.

Webbplatsen Riksorganisationen för Kvinnojourer i Sverige

Unizon – Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbunds webbplats

Terrafem ger stöd till våldsutsatta kvinnor med utländsk härkomst. Organisationen har en jourtelefon som erbjuder stöd på mer än 70 språk.

Hjälp och stöd för barn och ungdom

Är du barn eller ungdom och har blivit utsatt för eller bevittnat våld i hemmet kan du ringa till Bris – Barnens rätt i samhället. Här kan du lära dig mer om dina rättigheter.

Ungarelationer.se arbetar med att ge stöd och information till den som är under 20 är och som blir utsatt i sin relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.

Hjälp och stöd för HBTQ-personer

Om stödmottagningen på RFSLs webbplats

Hjälp och stöd för män

MÄN arbetar med att främja jämställdhet och förebygga våld hos killar och unga män. De lyssnar på berättelser och frågor som berör och påverkar deras liv.

Killar.se

För dig som utsätter någon för våld

Rikskriscentrum är en riksorganisation med verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor.

Till Välj att sluta kan personer som utövar eller riskerar att utöva våld i en nära relation vända sig anonymt för att ta första steget mot en förändring.

Jourhavande präst

Svenska kyrkan erbjuder jourhavande präst mellan klockan 21 och 6.

Brottsofferguiden

Brottsofferguiden ger dig som blivit utsatt för brott en överblick över vad som kan vara aktuellt i den situation du är i nu.

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.