Antalet privatpersoner och företag som kastar grovsopor på återvinningsstationer ökar enligt Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.
– Vi tror att det kommer ge effekt och vi söker även tillstånd för att sätta upp riktiga kameror. De flesta som gör fel vet att de gör fel och det är det som är det tråkiga, att man gör det med flit.
Svårt att nå ut
FTI, som ansvarar för tömning och renhållning kring stationerna, har sedan förra året haft projektet ”Ren återvinning”. Projektet handlar om att uppmärksamma frågan om sopdumpning.
– Förutom att det kostar mycket pengar så är det naturligtvis fult. Vi vill att det ska vara rent och snyggt men vi har tydligen svårt att nu ut om hur de här stationerna ska användas.
Ökar bevakningen
Under förra året deltog 19 kommuner i hela landet och på de stationer där det funnits övervakningsutrustning som kameraattrapper så har man sett störst skillnad.
– Vi använder övervakning av olika former som kameraattrapper, bevakningsbolag och vår städpersonal. Vi polisanmäler nedskräpning när vi upptäcker det, säger hon.
Att sätta upp kameraattrapper och skyltar om kameraövervakning är lagligt. Det blir olagligt om man sätter upp en övervakningskamera och filmar utan tillstånd, det säger Nils Henckel, jurist på Datainspektionen.
– En attrapp är inte en övervakningskamera och omfattas därmed inte av lagen om allmän kameraövervakning, säger han.