Simonberget utanför Nyköping är en populär destination för klättrare – under fredagen inträffade en olycka när en person föll från cirka 20 meters höjd. Foto: SVT Arkiv

Klätterolycka i Nyköping – man föll från Simonberget

Uppdaterad
Publicerad

En person fick hämtas med ambulanshelikopter vid Simonberget söder om Nyköping och föras till sjukhus under fredagskvällen.

Simonberget är en vanlig plats för klättring i Nyköpings kommun. Den här helgen är det dessutom en traditionell träff då många klättrare samlas.

Under lördagen berättar Christer Åstrand, ordförande i Tunabergs klätterklubb, att det nu blir en helt annan slags träff med anledning av olyckan.

Tunabergs klätterklubb: ”Känns overkligt”

Under fredagskvällen skadades en erfaren klättrare från Danmark allvarligt när han föll cirka 20 meter.

– Det känns overkligt. Det är jätteovanligt med allvarliga olyckor. När helikoptrar och räddningstjänst var här i går kväll kände vi hur viktigt det är att vara kvar och prata med varandra, säger Christer Åstrand.

Klubben hade en aktivitet planerad till lördagskvällen, men uppger att den blir annorlunda och att man erbjuder möjlighet att prata om det som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.