En bägare med dryck smaksatt med stora svampar. Kocken Gustav Öhman tittar leende in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När karljohansvamp används i söta sammanhang kan man få fram toner av choklad”, berättar Gustav Öhman. Foto: SVT

Kocken tipsar – här är svamparna som passar i dryck

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen arrangerades svampfestivalen för andra gången på Selaön utanför Stallarholmen. På plats fanns kocken Gustav Öhman som tipsade om svampar som passar i dryck.

Svampfestivalen är den första i Sverige, enligt arrangörerna själva, och syftet med festivalen är att vidga vyerna för svampens användning.

– Vi vill visa upp svampens alla funktioner i samhället. Både i naturen, men också som hantverk, konst, mat och dryck. Svampen kan få leva många olika liv, säger Patrik Arneke, en av arrangörerna. 

Över hundra besökare hade letat sig till festivalen för att lyssna till svampföreläsningar, äta svampmuffins och andra godsaker.

– Till barnhörnan har vi gjort marshmallows som är smaksatta med svart trumpetsvamp. Det älskar alla barn, det är ett bra sätt att få dem att äta svamp kanske, säger Gustav Öhman och skrattar.

I videoklippet berättar Gustav Öhman vilka svampar som kan användas i dryck och sötsaker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.