Det nya arbetssättet innebär bland annat att maten som lagas och levereras till skolköken körs ut kall tre gånger i veckan. Tidigare kördes den ut varm varje vardag.
Passa transporter
Nu sluttillagas maten på plats på verksamheterna och personalen behöver inte dagligen passa leveranserna med varm mat. Lotta Abbedal berättar att detta tidigare var en stressfaktor, särskilt vintertid när transporterna kunde påverkas av dåligt väglag.
– Då stod man där och väntade, det fanns liksom inget vi kunde göra och gästerna stod nästan i dörren, säger hon.
Hon understryker att det inte inträffade särskilt ofta, men att det var ett orosmoment. Lotta Abbedal tycker att de nu har mer kontroll över det vardagliga arbetet.
– Nu har vi minst ett halvt dygn på oss och det är vårt eget ansvar att vi har grejerna på plats i tid.
Ett extra alternativ
Förutom mindre stress för personalen har det nya arbetssättet, enligt Flens kommun, gett färre mattransporter och kostnader samt minskat matsvinn. Det minskade svinnet beror på att personalen nu kan låta bli att värma upp och spara den mat som de tror inte går åt för dagen.
Det gör också att eleverna vissa dagar får ett extra alternativ i matsalen, när den mat som sparats serveras.
I klippet:
- Lotta Abbedal förklarar hur deras arbetsmiljö, förutom den minskade stressen, förbättrats.
- Eleverna Saga Johansson och Lilly-Bell Carnesten Escobar berättar vad de tycker om maten på Stenhammarskolan.