Det är ungdomsstödjaren Markus Malkén som kritiserar kommunen och menar på att de fritidsgårdar som bedrivs av föreningar inte ens kan kallas fritidsgårdar, snarare öppna hus. En lösning hävdar han skulle vara att kommunen tar över fritidsgårdarna i egen regi. Detta gjorde man i höstas med två av de tio-tal fritidsgårdar som finns i kommunen. Men enligt Malkén är det inte gott nog.
2016 gjorde kommunen en internt utredning på fritidsgårdarna som även den påvisade brister i form av outbildad personal och att man inte lockade lika många tjejer som killar.
Kommunen menar att ett förändringsarbete tar tid och resurser, men att de är på gång. Bland annat planerar kommunen att skapa ett aktivitetscentrum för unga i Västra skolans lokaler.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Karina Josevski (MP), har avböjt en intervju med SVT. I stället har vi hänvisats till vice ordförande Gunilla Andersson (S). Hör hennes svar i klippet ovan.
Bra och dåligt på fritidsgården – dela med dig av dina erfarenheter
Elisabeth • Det är INTE Fritidsgård med meningsfulla verksamheter. Det ska finnas pingis/biljard turneringar, "snickis", "syis", tjejgrupp, killgrupp, föreläsningar, danskväll, åka och bada resor, vänortutbytesresor. De ska endast finnas i kommunal regi med utbildade fritidsledare och övre åldersgräns 18 år. Just nu finns inga fritidsgårdar det är vuxen dagis för kriminella män.
Arga medborgaren • Gunilla Andersson (vice ordf i kultur- och fritidsnämnden /red anm) - det handlar om politisk ovilja och avsaknad av insikter. Det rapporten 2016 handlade om det är det vi får skörda nu i Nyköping. Två unga människor som blivit mördade under 2020. Satsa pengar på dem som försöker, Skol-if, UngKraft går under av den politiska oviljan av att satsa pengar till dem som åtminstone försöker jobba med ungdomar. Gör det nu! Unga människor behöver trygga vuxna nu mer än någonsin, särskilt i Nyköping.
be • Hitta fritidsgården som har fler tjejer i verksamheten än killar! Alla fritidsgårdar har problemet att tjejer inte finns. Tjejer får mindre plats då killarna tar plats. De flesta gårdar har i sina verksamhetsplaner speciella projekt för att få fler tjejer att ta plats.
Men hitta en fritidsgård som har fler tjejer än killar som besöker gården.