Så undviker Katrineholms kommun vinterns elsmocka – köper direkt från börsen

Uppdaterad
Publicerad

Vi har berättat om hur Nyköping åker på en mångmiljonsmäll och hur Eskilstuna fått stänga en ishall för att minska kostnaderna. Men i Katrineholm räknar man med att inte behöva göra några drastiska åtgärder. De har handlat el på börsen och säkrat priset för hela 2023 och stora delar av 2024.

Med ett skenande elpris är det många kommuner som riskerar att drabbas hårt ekonomiskt i år och nästa år men kommuners elavtal och kostnader ser olika ut.

I Katrineholms kommun har man sedan 2006 en modell där elen handlas direkt från börsen. Tillsammans med Sörmlands vatten, Vingåkershem och Vingåkers fastigheter köper de ungefär 20 procent av behovet per år, fem år fram i tiden.

Elpriser Gävleborg

Ingmar Eriksson, vd för Katrineholms fastigheter och Katrineholms industrihus, är glad för det i dag.

– Där jag jobbade förut köpte man på årsbasis och då kunde det göra stor skillnad beroende på vilken månad man köpte in det. I juli i år visste vi vad vårt pris för hela 2023 skulle vara.

”Gäller att bevaka”

Nästa år kommer de ha en snittkostnad på runt 51 öre per kilowattimme.

Med hjälp av en mäklare köper de kvartalsvisa portioner till ett givet pris fem år framåt. Men enligt deras egen policy är de inte tillåtna att handla mer än delar av den förväntade förbrukningen längre fram i tiden.

De har köpt stora delar av elen de kommer att behöva 2024 och ungefär hälften av behovet 2025. Nästa år kommer de att börja handla för 2027.

– Även om det känns som att vi sitter säkert nu så gäller det att bevaka marknaden så att vi köper vid rätt tillfälle, säger Ingmar Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriser Gävleborg

Mer i ämnet