Kommunen utreder jourtelefon

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommuns journummer för anhöriga till extremister öppnades i september förra året. Någon gång sedan dess har jourtelefonen i all tysthet lagts ner, utan kommunens vetskap.

Stödlinjen öppnades i september förra året av bland annat den dåvarande nationella samordnaren Mona Sahlin. Eskilstuna kommun har under onsdagen tillsatt en utredning för att få veta hur jourtelefonen kunde stängas ned.

– Faktum är att vi inte ens har vetat om att den inte var i bruk, säger kommunalrådet Annelie Klavins Nyström (M).

Hur många som har ringt är inte känt i dagsläget, men det är inte något som Annelie Klavins Nyström (M) oroas över.

– Om det hade varit många som hade ringt så hade vi fått veta det på ett eller annat sätt.

Nekar till brister

Från politiskt håll har det antagits att jourtelefonen varit igång och att handlingsplanen mot våldsbevakande extremism har fungerat.

Har ni politiker brustit att kontrollera att era handlingsplaner följs?

– Nej, vi ringer inte upp en jourtelefon för att höra om den fungerar. Som politisk organisation måste vi känna en trygghet till att det fungerar, vi ska inte behöva dubbelkolla våra tjänstemän. Det är inte trevligt för dem heller, säger Annelie Klavins Nyström (M).

Telefonlinjen öppen igen

Sedan onsdag är jourtelefonen aktiv igen och besvaras av kommunens tjänsteman i beredskap. Lösningen är tillfällig tills kommunen har en plan på hur den ska bemannas igen.

Har det varit många samtal sedan den öppnades igen?

– I dag är det många samtal, men det är nog mest media som vill kontrollera att den är öppen, säger Annelie Klavins Nyström (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.