Foto: SVT

Könsstympades som bebis – nu vill hon göra skillnad

Uppdaterad
Publicerad

Hon var bara en vecka gammal när hon utsattes för kvinnlig omskärelse. Nu bor Asya i Nyköping och är den första i släkten som vägrar omskära sina döttrar.

Asya är i dag 46 år och bor i Nyköping. SVT Nyheter Sörmland besöker henne på restaurangen som hon är med och driver i Oxelösund.

Smärtan försvinner aldrig

För 23 år sen flyttade hon från sitt hemland Etiopien och en del av landet där kvinnlig omskärelse är en tusenårig tradition. Mammorna ser det som sin plikt att se till att deras döttrar blir omskurna, det är inte något som ifrågasätts eller något man ens pratar om.

Och övergreppet sätter sina spår. Kvinnor som utsätts får bestående men som märks av när de går på toaletten, när de får mens och vid samlag.

Då gör det ont?

– Ja, säger Asya.

Och det försvinner inte?

– Nej.

”Det var hemskt”

Då hon var så ung vid ingreppet minns hon ingenting från det. Däremot minns hon när det hände hennes småsyskon.

– Jag var själv inte så stor när det hände första gången. Det var jättejobbigt att se och man kunde inte gör något åt det. Det var hemskt, säger hon.

– Det var inte meningen att jag skulle se. Jag slutade tidigare från skolan och de märkte inte att jag kom tillbaka. Jag var knäpptyst och bara stirrade.

Engagerar sig i frågan

Redan i Etiopien skapade sig Asya den tydliga uppfattningen om att kvinnlig omskärelse är fel och det finns ingen anledning att fortsätta med traditionen. I Sverige fick hon barn med sin man Omar och började engagera sig i frågan om kvinnlig omskärelse. Bland annat återvände hon till Etiopien tillsammans med andra engagerade för att försöka förändra det så väl invanda mönstret. Under resan träffade hon även sin mamma.

– Det var jobbigt. Jag hade berättat att jag inte tänkte omskära mina barn och det tyckte hon inte var bra. Det var jättejobbigt för min familj, de sa till mig att jag måste omskära barnen. Men jag sa ”nej, det tänker jag inte”. Sedan blev vi osams och jag åkte därifrån.

Nu vill hon göra mer

Men i dag är hennes mamma stolt över sin dotter och hennes kamp mot behandlingen av flickor i Etiopien. För det har varit en kamp, Asya har varit i hemlandet flera gånger och hon har tillsammans med andra sett till att flickor har sluppit undan omskärelse.

– Jag vill göra mer! Jag vill prata mer om ämnet och jag vill även tillbaka ner dit, för jag är fortfarande inte nöjd. Vi har inte nått hela området och därför vill jag göra mer, säger Asya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.