– Här kan man se människor som gör en livsstilsförändring och som får ett liv, säger vägledaren Bo Åslund. Hör honom och frivårdsinspektören Göran Falk berätta varför det är viktigt att hjälpa den här gruppen. Foto: SVT

Krami har hjälpt ex-kriminella att hitta jobb i nästan 20 år

Uppdaterad
Publicerad

I närmare 20 år har verksamheten Krami i Eskilstuna hjälpt kriminella och missbrukare som vill göra en livsstilsförändring. Ungefär hälften av alla inskrivna varje år får en praktikplats eller en utbildningsplats.

– Att kunna hjälpa så många tycker jag är ett ganska bra resultat utifrån den verksamhet vi har, säger Bo Åslund, vägledare på Krami.

Det börjar med en vägledningskurs för alla inskrivna. På tre veckor ska alla förbereda sig för att komma ut på arbetsmarknaden. Men det är inte helt lätt. Många har varit kriminella och har helt andra referensramar till hur vardagen ser ut, berättar vägledaren Bo Åslund.

– Många som idag har fått jobb via oss har innan dess hoppat av flera gånger, säger han.

Klarar man av kursen erbjuds deltagarna oftast en praktikplats eller förslag på utbildningar att söka för att kvalificera sig för det yrket man vill plugga till.

– Det är alltifrån industri, lager och hantverk, säger Åslund.

Regler för inskrivna

Men det finns också krav för att vara med i Krami. Deltagarna ska vara drogfria, hot och våld är förbjudet och ingen kriminalitet accepteras. Bryter man mot någon av dessa regler blir man utskriven.

– Vi har de förväntningar som en arbetsgivare kräver. Deltagarna ska komma i tid och vara på plats, säger han.

Hälften fick jobb

På Krami finns en arbetsförmedlare från Arbetsförmedlingen, en frivårdsinspektör från Kriminalvården och en vägledare som representerar kommunen. Verksamheten finns i dag på över 20 platser runt om i Sverige.

Foto: SVT Design

Förra året fick totalt 21 av 48 deltagare i Eskilstuna ett jobb. Bo Åslund säger att det ligger i linje med vad verksamheten har för mål.

– Här kan man se människor som gör en livsstilsförändring och som får ett liv. Vi har fortfarande kontakt med många som idag har hus, familj, hundar, det är fantastiskt kul att se den utvecklingen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.