Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emelie Trolin, verksamhetsansvarig på Kvinno- och tjejjouren Miranda, berättar varför en våldsutsatt kvinna inte lämnar sin partner tidigare. Foto: SVT

Kraftig ökning av sexuellt våld mot kvinnor under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Fler utsatta kvinnor söker sig till tjej- och kvinnojouren Miranda i Katrineholm för att få hjälp nu än innan pandemin började. Det handlar framför allt om stödsamtal men även om kvinnor som blivit utsatta för grovt våld.

– Våldet kan ha funnits där tidigare, men nu är de isolerade med sina förövare, och det enda sättet att komma därifrån är att ringa polisen, säger Emelie Trolin, verksamhetsansvarig på Miranda.

I en rapport från Region Sörmland om effekterna på coronapandemins första sex månader har frivilligorganisationerna rapporterat en ökning av sexuellt våld mot kvinnor med nästan 50 procent.

– Det är fler som hör av sig och som har ett behov av ett mer omfattande stöd. Som att fly från sin förövare, eller bearbetande stöd om de precis har undkommit sin förövare, säger Emelie Trolin.

Under året har tjej- och kvinnojouren Miranda uppmärksammat våldet genom olika kampanjer som ”Tillsammans mot våld” under hösten och en gemensam vecka tillsammans med ungdomsjouren Fria i Eskilstuna och tjejjouren Mira i Nyköping.

– Det våld som vi möter är ett våld som grundar sig på strukturer där män är överordnade kvinnor, och det våldet kan vi göra något åt. Genom att prata om saker som värdegrunder och normer kan vi få en framtida generation som inte använder våld på det här sättet, säger Emelie Trolin.

Det finns ett avgörande skäl till att många kvinnor inte direkt lämnar sin partner. Hör mer om det i videoklippet – och hur ett bearbetande samtal på jouren går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.