En person står lutad över en bärbar dator på ett skrivbord, med en hand på tangentbordet och den andra handen som stöd under hakan. Beskrivningen av rummet visar en lampa i bakgrunden och en vägg dekorerad med en tavla med blommor. Datorn är kopplad med sladdar och det syns även skrivmaterial på skrivbordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kanske inte själv förstår att man har blivit utsatt” – Hör Elsa Sköldberg på kvinno- och tjejjouren Måna reflektera om skillnaderna. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Kvinnojourerna: Håller inte med Brå om att sexualbrott minskar

Uppdaterad
Publicerad

Andelen människor som uppger att de har utsatts för sexualbrott minskar, det enligt Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning. Men kvinnojourer i Sörmland delar inte bilden.

3,8 procent av Sveriges befolkning uppger att de har utsatts för sexualbrott under 2023, enligt trygghetsundersökningen. År 2022 var siffran 4,7.

Även i Sörmland har andelen utsatta för sexualbrott minskat enligt undersökningen, från 4,7 procent 2023 till 3,5 procent 2024.

– Det är jättepositivt om det är så att det sexuella våldet har minskat, men jag delar inte den uppfattningen utifrån det jag kan se, säger Elsa Sköldberg, stödsamordnare och kurator vid kvinno- och tjejjouren Måna i Strängnäs.

Inte heller på kvinnojouren Moa i Eskilstuna ser man en minskning.

– Om det stämmer så får vi verkligen hoppas att den trenden fortsätter. Vi på Moa har inte sett några tendenser till det, säger verksamhetschefen Sofia Liedberg.

Emelie Trolin, verksamhetschef vid kvinno- och tjejjouren Miranda i Katrineholm blev förvånad över resultatet i trygghetsundersökningen.

– Vi möter minst lika mycket sexualbrott som tidigare, om inte mer, säger hon.

”Vi förlitar oss på resultaten”

Sanna Wallin, enhetsråd vid enheten för statistiska undersökningar på Brå, menar att det finns flera möjliga förklaringar till varför upplevelserna skiljer sig åt.

– En förklaring kan vara att det ökar, men att vi inte fångar det. En annan förklaring kan vara att fler söker hjälp i större utsträckning. Om fler vänder sig till kvinnojourerna så är det positivt, men det behöver inte vara en faktisk ökning.

Sanna Wallin berättar att Brå frågar brett om sexualbrott, och att det kan skilja sig mellan olika grupper och olika delar av landet.

– Vi frågar om allt från sexuella kränkande kommentarer till våldtäkt. Vi förlitar oss på de här resultaten, säger hon.

Viktigt med kunskaper om samtycke

Elsa Sköldberg ser en ökad förståelse för sexuellt våld och samtycke i samhället.

– Med det sagt så ser vi samtidigt att vissa som ska få kunskaper om samtycke inte har fått det, exempelvis vid besök i skolor eller när vi träffar unga personer, säger hon.

Elsa Sköldberg ser en möjlig förklaring till att kvinnojourernas verklighet skiljer sig från rapporten – hör henne berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.