Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lars tävlar med brevduvor – har 200 stycken hemma: ”Känslan är obetalbar”

Uppdaterad
Publicerad

I Aspa utanför Nyköping bor en av landets största duv-entusiaster. Sammanlagt har Lars Löfgren runt 200 brevduvor hemma, några av dem ligger i hårdträning inför kommande tävlingar.

Lars Löfgren är en av 14 medlemmar i Nyköpings brevduveklubb som bildades 1969. Sommaren är högsäsong och då deltar Lars i tävlingar i stort sett varje helg, både i Sverige och utomlands.

Ungar i träning

Utöver de vuxna, tävlande duvorna har han 20 avelspar som producerar ungar under sommaren. Några av dem flyger runt ett tiotal meter ovanför oss under intervjutillfället.

– De flyger 2-3 timmar här ute och sen går de in, äter och vilar, sen ut nästa dag igen, säger Lars Löfgren.

Förmågan att hitta hem

Duvan har förmågan att hitta hem från långa avstånd – frågan om hur det går till har stötts och blötts i många år.

– Jag har hört en hel del teorier men jag är övertygad om att det är jordmagnetismen som gör att de hittar tillbaka dit de är födda, säger Lars Löfgren.

I klippet ovan: Följ med in i duvslaget där Lars Löfgren har alla sina duvor.

Brevduvesport

Brevduvesport går ut på att släppa duvor från en gemensam plats för att de så snabbt som möjligt ska flyga hem till respektive duvslag.

Den duva som har högst medelhastighet vinner. De duvor som tävlar förses med en speciell ring som registrerar tidpunkten för duvans hemkomst så att hastigheten kan beräknas.

En otränad duva kan klara att hitta tillbaka till sitt duvslag från ungefär 100 km.

Efter successivt längre och längre träningssträckor under en treårsperiod så kan en bra duva klara att ta sig hem från ett avstånd av upp till 1000 km. Hastigheten varierar mellan 50 km/timme och 150 km/timme.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.