”Likvärdigheten i skolan är hotad”

Uppdaterad
Publicerad

Den akuta lärarbristen hotar att göra den svenska skolan ojämnlik. Det menar man hos Lärarförbundet.

– Likvärdigheten är hotad, det är ett stort politiskt beslut som måste tas, säger Cecilia Rahbek Nöhr på Lärarförbundet i Eskilstuna.

Bristen på behöriga lärare är akut över hela Sverige. Det gör att de behöriga lärare som finns får ökad arbetsbelastning, då de måste lägga tid på att hjälpa och vägleda obehöriga kollegor. En utveckling som kommer att gå ut över eleverna, menar man på Läraförbundet.

LÄS MER: Akut lärarbrist i länet

Lärarbristen i Sörmland

– Lärares arbetsmiljö och arbetsbelastning påverkar i hög grad elevernas kunskapsresultat, säger Cecilia Rahbek Nöhr på Lärarförbundet i Eskilstuna.

Obehöriga lärare sämre

Lärarbristen slår dock olika. Även om den känns av i hela Sverige är det framförallt små kommuner och socialt utsatta områden som har svårast att locka till sig behöriga lärare. Det gör att undervisningen där riskerar att bli lidande menar Cecilia Rahbek Nöhr.

– Det här borde ligga högst upp på politikernas att göra-lista att se till att skolan är likvärdig, inte bara mellan kommunerna, utan också inom kommunerna, säger Cecilia Rahbek Nöhr.

Är en behörig lärare bättre än en obehörig?

– Ja, det skulle jag vilja säga. Med en lärarutbildning har man tillägnat sig både praktiskt och teoretisk kunskap som man har stor nytta av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbristen i Sörmland

Mer i ämnet