Se hur den livräddande appen fungerar Foto: SVT

Livräddande app på väg – så här fungerar den

Publicerad

Om man får hjärtstopp på annan plats än ett sjukhus är chanserna för att överleva elva procent. För att förändra det och korta tiden tills dess att HLR påbörjas lanserar snart landstingen Sörmland och Västmanland en ny tjänst.

Den nya tjänsten kallas SMS-livräddning och går ut på att frivilligt anmälda personer larmas, via en app, vid ett misstänkt hjärtstopp.

– Vi behöver korta tiderna från hjärtstoppet till start av hjärt och lungräddning och att få på en hjärtstartare, säger Harald Lindén som leder projektet i både Sörmland och Västmanland.

Används på andra håll i landet

Tjänsten används redan i Stockholm, Västra Götaland och Norrbotten. Där har antalet tillfällen där HLR påbörjats innan ambulans kommit till platsen ökat med 30 procent.

Än har det inte gjorts några studier på hur överlevnadsgraden påverkats, men det man vet sedan tidigare är att ju tidigare HLR påbörjas desto större är chansen för överlevand.

Lanseras i november

Målet är att appen ska vara tillgänglig för allmänheten att ladda ner i november.

– Vi är jätteangelägna om att våra medborgare laddar ner den här appen och vill hjälpa till, säger Harald Lindén.

För att kunna registrera sig som SMS-livräddare måste man ha gått en kurs i HLR.

I klippet ovan kan du se hur appen fungerar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.