Kolonilottsföreningen startade för fyra år sedan, då man fick tillgång till den gamla åkermarken av Trosa kommun.
Fler och fler av de 36 lotterna har fyllts, och i dag är 26 av dem uthyrda. Kommunens odlingsprojekt har gett ytterligare en skjuts åt intresset.
– Vi är flera stycken som är med i odlingsgrupperna och vi har lärt oss allt från att så, till jord och kompost. Det har varit riktigt lyckat, säger Christina Corbell, ordförande i Ålyckans kolonilottsförening.
Succé för odlingsprojektet
Från början var förhoppningen ett fyrtiotal deltagare i projektet Odla vardagsmaten, men det har blivit det dubbla.
– Uppdraget är att lära deltagarna att tillvarata den egenodlade maten på bästa sätt. Förr kunde vi det här, med det har förändrats, säger projektledaren Charlotta André.
Fyra olika odlingscoacher finns tillgängliga och vid olika tillfällen träffas deltagarna i större, så kallade odlingsgrupper för att dela erfarenheter. Tanken är att bygga en gemenskap kring odlingen.
– Det har växt till en riktig odlingscommunity här i kommunen, säger Charlotta André.
Ökad krismedvetenhet
Orsakerna till det växande odlarintresset tror Charlotta André är flera, men en ökad medvetenhet om samhällets sårbarhet vid kriser är ett återkommande samtalsämne.
– Det handlar dels om att vi sedan flera år tillbaka sett ett ökat intresse för natur och trädgård, som också tog ytterligare fart under pandemin. Sen har kriget i Ukraina och den senaste tidens inflation gett ytterligare perspektiv, säger Charlotta André.
Från åkermark till odlingslotter – följ med till Ålyckan och se vad som odlas i videoklippet ovanför
ODLA VARDAGSMATEN
• Projekt inom Trosa kommun
• Pågår under 2023 och 2024
• Total kostnad för projektet: 1,8 miljoner kronor
• Finansieras till största del av EU och staten
Källa: Trosa kommun