Tio procent av kvinnorna, och två procent av männen. Så många är de som har gjort skönhetsingrepp de senaste femton åren, enligt en enkätundersökning från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.
– Mycket tyder på att estetiska behandlingar har ökat i Sverige, säger Eva Cooper-Hagbjer, utredare och projektledare vid myndigheten.
Ville operera sig som 18-åring
Eskilstunabon Louise Hedblom har nyligen opererat sin näsa. Och snart är det dags för nästa operation – en bröstförstoring.
– Jag tror att det fanns mer stigma tidigare. I och med att det blir vanligare och vanligare så tror jag att det är lite mer accepterat i dag, säger hon.
Första gången som Louise funderade på att operera sin näsa var hon 18 år.
– Jag tror att det kan bli problematiskt om man gör det av fel anledning och gör det för snabbt, när man inte är redo. Då tror jag att det kan bli en spiral av att man gör fler och fler ingrepp för att bli nöjd.
Hör Louise berätta mer om sina skönhetsingrepp i klippet ovan.
Saknas statistik
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har i uppdrag att följa upp effekterna av lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar som trädde i kraft 2021. En lag med syfte att stärka skyddet för den enskildes liv och hälsa vid sådana ingrepp.
– Vi såg att det inte fanns så mycket statistik över hur vanligt det är att genomgå estetisk kirurgi eller injektionsbehandlingar. Vårt första steg blev att ta reda på hur situationen ser ut i dag, säger Eva Cooper-Hagbjer.
Vanligaste skönhetsoperationerna
Vilka är de vanligaste skönhetsoperationerna? Och hur vanligt är det? Hör Eva Cooper-Hagbjer berätta mer i klippet nedan.