Moderaternas Tomas Tobé vill kraftsamla mot utländska stöldligor. Foto: SVT/TT

M vill kraftsamla mot stöldligor i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och EU måste göra mer för att bekämpa internationella stöldligor. Det tycker Moderaternas Tomas Tobé som på onsdagen besökte Eskilstuna.

– Om man tar del av de siffror som polisen presenterar så är det ett faktum att internationella stöldligor nu står för en majoritet av alla inbrott i Sverige, säger Tomas Tobé som är Moderaternas toppkandidat i valet till Europaparlamentet den 26 maj.

Yrkeskriminella

SVT Sörmland har tidigare berättat om flera stölder från byggarbetsplatser runt om i länet. Och värdet på det som stjäls är ofta högt. I december förra året kom tjuvar över verktyg för över 150 000 kronor från en byggarbetsplats på Odlaren i Eskilstuna.

Moderaterna vill lyfta fram villainbrotten där 329 fall anmäldes i Sörmland under år 2017.

Och just de utländska stöldligorna har ökat sin brottslighet i Sverige, enligt polisen. Den typiske brottslingen är en yrkeskriminell man mellan 20 och 30 år, baserad i ett östeuropeiskt eller sydamerikanskt land. Ligorna tar sig i regel till och från Sverige med passagerarfärja.

M vill se höjda straff

– De åker runt i bil, gör inbrott, snattar i affärer eller stjäl från byggarbetsplatser. De gör sin turné och sedan lämnar de landet, säger Ann-Marie Orler, chef för polisens internationella avdelning, till TT.

Moderaterna vill se höjda straff för inbrott, att tullen ska få större befogenheter att stoppa stöldgods på väg ut ur landet och att det ska bli lättare att utvisa EU-migranter som begår brott. Tomas Tobé vill också att EU-länderna satsar ännu mer på sin gemensamma gränspolisstyrka Frontex och polissamarbetet Europol.

Vänsterpartiets toppnamn inför Europaparlamentsvalet, Malin Björk, är inte imponerad över Moderaternas utspel.

– Det handlar snarare om att det behövs mer resurser till polisen lokalt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.