Hör Asia Ahmed, skyddsombud på Djurgårdens äldreboende berätta om våren som varit, och Johan Lindström, förvaltningschef, svara på varför boendet brustit och vad man har vidtagit för åtgärder. Foto: SVT

Många brister på boende i Eskilstuna under coronautbrottet: ”Det var som en skräckfilm”

Uppdaterad
Publicerad

Efter vårens coronautbrott på Djurgårdens äldreboende i Eskilstuna, där två chefer bytts ut och beslut har fattats om att lägga ner hela boendet, visar nu en intern utredning på flera brister. Bland annat handlar det om ledningsproblem, otillräckliga hygienrutiner och dåliga lokaler.

Det var i början av april som smittan tog sig in på delar av det kommunala äldreboendet. Coronaviruset spred sig snabbt och i slutet av maj hade 25 av 65 boende avlidit. Det är inte säkerställt att alla dog i covid-19, men samma period året innan avled sex personer.

Drömde mardrömmar

För personal på boendet har våren varit tuff. Många blev själva smittade och oerfarna vikarier togs in för att täcka upp. En del vikarier vände i dörren när de förstod att de skulle vårda coronasmittade personer.

Coronaviruset i Sörmland

– Det var som en skräckfilm, det var hemskt. Ibland kunde jag gå hem och drömma mardrömmar. Jag mådde inte bra, säger Asia Ahmed, som är ett av två skyddsombud på boendet.

Var du själv rädd för att bli smittad?

– Ja i början var jag det. Men sen tänkte jag: Om jag blir rädd då kommer vikarierna också att bli det. Så jag var stark.

Hygienrutiner och bristande ledning

En intern utredning visar att flera faktorer låg bakom att situationen blev så allvarlig. Lokalerna var gamla, rummen små och de äldre delade toalett. Hygienrutiner brast och skyddsutrustning användes ibland fel och var vid något tillfälle bristfällig.

Två sjuksköterskor som besökte boendet vittnar i utredningen exempelvis om en händelse där personal på en avdelning inte använde skyddsutrustning vid närkontakt med boende med misstänkt smitta.

Kunde ha gjort mer

Ordinarie personal blev sjuka, och oerfarna vikarier togs in. Vikarierna fick bristande introduktion och utredningen vittnar även om språksvårigheter. Dock konstateras det att smittspridningen tog fart innan ordinarie personal insjuknat.

Utredningen beskriver också ledningsproblem, där bland annat bristande rutiner inte alltid följdes upp och riskbedömningar inte gjordes. Men det framgår också att ledningen gjorde mycket för att informera personalen om rutiner och bemanna upp.

Johan Lindström, vård- och omsorgschef i Eskilstuna, berättar att åtgärder vidtogs – men att förvaltningen kunde ha gjort mer.

– Vi förstärkte upp med personal, riktlinjer och skyddsutrustning. Om man tittar i backspegeln kan man tänka att vi skulle kunna ha gjort ännu mer och identifierat de arbetsplatser som skulle bli en större utmaning.

Långvariga problem

Det framkommer också i utredningen att det funnits problem på äldreboendet under lång tid. Flera lex Sarah-anmälningar har utretts eller utreds.

I en av anmälningarna beskrivs systematiska brister i bemötande, bland annat ska en boende ha slagits på fingrarna av personal. I samband med denna anmälan blev en anställd omplacerad.  

Förseningar med lokaler

De gamla och slitna lokalerna har sedan länge varit på agendan, men politiska beslut har dröjt.

– Det har länge funnits en plan för att byta ut Djurgården eftersom det är det äldsta boendet i kommunen, men det har blivit vissa förseningar. Däremot tror jag ingen kunde föreställa sig att det skulle få de här effekterna, säger Johan Lindström.

För ett par veckor sedan meddelade dock kommunen att boendet läggs ner.

– Jag tror att många har bilden av att det har varit en väldigt allvarlig situation. Och att erbjuda personer att flytta in där känns inte rätt, säger Johan Lindström.

”Vi har kämpat”

Asia Ahmed har jobbat på Djurgårdens äldreboende sedan 1996 och är kvar under sommaren, men sedan är det dags för nya tag någon annanstans. Hon är rädd för att i framtiden bli stämplad på grund av våren som har varit.

– Jag vill att människor ska veta att vi på golvet har gjort ett väldigt bra jobb och att vi har kämpat. Jag hoppas att man inte kommer se oss som problemet.

SVT Nyheter Sörmland har sökt den chef som var avstängd under tiden utredningen gjordes och nu har omplacerats till en annan chefstjänst inom äldreomsorgen. Hon har dock avböjt att medverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet