Foto: SVT

Många risker med att jobba i stall

Uppdaterad
Publicerad

Många unga som jobbar i stall har en bristfällig arbetsmiljö, visar en ny inspektionsinsats på ridanläggningar som Arbetsmiljöverket genomfört i år, bland annat i Sörmland.

Fokus för Arbetsmiljöverkets granskning har handlat om hur unga personers arbetsmiljö ser ut i miljöer som ridskolor och på naturbruksgymnasier. Den nationella granskningen visar att många stall saknar ett tillräckligt förebyggande arbetsmiljöarbete för att förhindra olyckor.

– Stall är en riskfylld miljö. Där finns både stora och starka djur, farliga maskiner och det förekommer många tunga lyft. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tar ett helhetsgrepp om vilka risker som finns och åtgärdar dem innan något händer, säger Hans Jansson, projektledare vid Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Unga i stall

Sammanlagt har cirka 500 hästarbetsplatser inspekteras mellan april och december, och några av dem har gjorts i Sörmland. Myndigheten har främst besökt ridskolor, naturbruksgymnasier, stuterier och travsällskap. Unga mellan 13-18 år har varit fokus för insatsen. Även om stallpersonal är vuxna, är det ganska vanligt att unga gör praktik eller sommarjobbar i stall.

– När unga och oerfarna personer arbetar i stallet krävs att arbetsgivaren ser till att han eller hon får en ordentlig introduktion i hur djuren ska hanteras på ett säkert sätt, och hur andra typer av risker i stallet ska undvikas. Det ska också finnas en handledare med yrkeserfarenhet på plats, säger Hans Jansson.

Eftersom det finns flera brister inom arbetsmiljön för unga i hästnäringen ska inspektionerna fortsätta. Under de två kommande åren ska cirka 600 arbetsgivaren inom hästnäringen få tillsynsbesök från myndigheten. 

Exempel på förebyggande arbete i stall

  •  Ha rutiner för hur hästar ska tas in och släppas ut ur hagen på ett säkert sätt, och för hur personal ska agera för att undvika att bli klämd i boxar och spolspiltor.
  •  Genomför en ergonomisk kartläggning så att personal inte bär och/eller lyfter för mycket under en arbetsdag, t.ex. att begränsa antalet boxar som mockas.
  •  Förebygga fallrisker genom att det finns skyddsräcken på ramper till exempelvis höloft och gödselstackar, om dessa är branta eller lätt blir hala.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.