SVT Nyheter Sörmland har besökt skolor med olika hållning kring hur eleverna bör förhålla sig till mobilerna. Och våra barns användning av telefonen är något som engagerar, de flesta har en åsikt om när, hur, var eller om barnen ska använda de smarta telefonerna.
Men vi vuxna då? När får och bör vi använda mobilen? Finns det arbetsplatser där de anställda har regler att förhålla sig till?
”Tagit över våra liv”
Sven Rollenhagen är i grunden socionom men har även skrivit en bok om hur svenskar använder mobilen.
– Mobilanvändandet i Sverige är ju väldigt intressant, för på bara några år har ju de smarta telefonerna tagit över våra liv. När jag åkte till Eskilstuna i dag hade jag biljetten i mobilen och när jag skulle kommunicera med dig använde jag ju mobilen, säger han.
Är det vanligt att företag har en mobilpolicy?
– Det här är ett område som är så pass nytt att vi har policys runt alkohol och tobak på företagen. Många organisationer tror jag inte ens har tänkt på det här. Men det bör vi förstås göra för att slippa konflikter och ett bättre arbetsliv.
SVT Nyheter Sörmland har också ringt runt till en handfull företag, kommuner och organisationer, exempelvis Katrineholms kommun och Landstinget Sörmland. Ingen av dem vi har pratat med har någon policy för hur och när mobilen ska användas på arbetstid.
Busschaufförer som facebookar
Men det verkar inte vara alla som att alla har det lika stressigt på jobbet. Enligt forskningsresultat från Lunds Universitet finns svenskar som bland annat slösurfa bort halva arbetsdagar.
– Man ser ju yrkesgrupper med allt från Securitasvakter till busschaufförer som mitt i tjänsteutövningen håller på med mobilen. Ibland kan det innebära rena säkerhetsrisker. En busschaufför ska inte hålla på med Facebook när han kör buss, då ska man vara fokuserad på körningen, säger Sven Rollenhagen.
Ingen återvändo
Ja, trafikfara är alltså en av flera aspekter som gör mobilen problematisk under arbetstid. Men Sven Rollenhagen tror inte att det finns en återvändo till en tid utan smarta telefoner.
– Vi är så beroende av att hjälp av mobilen för att kommunicera, betala och veta var jag är genom GPS:en. Alla fördelarna vi har med mobilen vill vi förstås behålla. Tänk om jag skulle springa runt med karta och kompass här i Eskilstuna och leta efter en dator att låna för att kunna skicka ett mejl. Det skulle vara ett jättejobbigt liv. Vi ska behålla allt det positiva och försöka minimera de negativa effekterna.
I inslaget ovan får du se och höra vad Eskilstunaborna tycker om jobbsurfande