Bilderna har inte med den specifika händelsen att göra. Foto: Robert F. Bukaty/AP, SVT

Misstanken: Saab vattenbombade ö i Yngaren – störde skarvkoloni

Publicerad

Saab misstänks ha vattenbombat i sörmländska sjön Yngaren utan tillstånd – och nu misstänks de för artskyddsbrott.

– Det påstås att, i samband med det, minst en skarvkoloni har blivit utsatt för mycket kraftig störning i sjön, säger åklagare Aino Pietilä om anmälan som lämnats in av länsstyrelsen.

Det är Länsstyrelsen Södermanland som har skickat in en åtalsanmälan. De ska själva ha fått in ett tips om händelsen.

Misstanken är att skarvkolonin störts när företaget vattenbombat vid en ö i sjön med brandbekämpningsflyg i samband med en övning.

– Det som man hänvisar till i anmälan är att det är förbjudet att störa eller att skada vilda fåglar, säger åklagare Aino Pietilä.

Företaget ska inte haft dispens att vattenbomba på platsen vid det tillfället. Nu utreds händelsen och sedan ska åklagare ta beslut om hur man ska gå vidare med det misstänka artskyddsbrottet.

Saab: Vill inte kommentera

Saab säger i en skriftlig kommentar till SVT att man inte vill uttala sig om ärendet i dagsläget då det är en fråga för rättsvårdande myndigheter.

”Vi gör alltid allt för att vårt arbete ska ha så lite miljöpåverkan som möjligt och vi kommer samarbeta med berörda myndigheter i frågan”, skriver presschefen Mattias Rådström.

AT-802F Fire Boss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För några år sedan visades de nya vattenskopande flygplanen upp på Skavsta flygplats. Se det i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.