Mobilberoendet kan göra dig sjuk, det menar beteendevetaren Gunilla Fredén. Foto: TT/SVT

Mobilberoendet kan göra dig sjuk

Publicerad

Allt fler stressade personer menar att mobilen kan vara en bakomliggande orsak. Och de smarta telefonerna kan därmed ha farliga sjukdomar som baksida.

– Just den här stressen som ligger på hela tiden är inte nyttig. Den gör att vi blir sjuka till slut, vi orkar inte med det. Till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, säger Gunilla Fredén.

Stress hos fler och fler

Gunilla jobbar som beteendevetare på Skiftinge vårdcentral i Eskilstuna. Hon har aldrig varit med om att någon patient sökt hjälp för ett mobilberoende, men hon märker av en stress hos fler och fler som telefonen troligen är en del av.

Mobilsamhället

– Tidigare hade patienterna kanske en väska som de hängde där borta eller ställde intill stolen. Nu kommer de in, sätter sig och lägger sin mobiltelefon på bordet eller bredvid sig. Så att man hör den eller känner om den vibrerar, för att stänga av den helt är det många som har svårt för, säger Gunilla Fredén.

”Nu är det farligt”

Enligt Gunilla Fredén är människan byggd för att känna av vad som är farligt. Under stenåldern kunde hjärnan pumpa ut varningssignaler, vilket gjorde att vi blev rädda, stressade och i slutändan överlevde.

– Nu skickar hjärnan samma signaler till oss: ”Nu är det farligt, nu har du glömt telefonen hemma. Vad händer nu för något?” Vi går igång på samma sätt, vi får samma adrenalin- och stresspåslag av det, säger hon. 

Skillnaden är att stressen vi får från mobilen är konstant hos många och många får ingen återhämtning från den, vilket alltså kan orsaka följdsjukdomar och psykiska besvär.

Gunillas tips

För att bli av med mobilberoendet och minska risken för sjukdomar och stress tipsar Gunilla om att det då och då kan vara smart att ta en paus från telefonen. 

– Prova med att vara utan den en liten stund. Lägg den i en låda, vad vet jag, en halvtimme kanske. Det kanske låter fånigt men jag tror man måste börja med något litet där man ser att man lyckas. Det är mycket större chans att man fortsätter med det om man lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilsamhället

Mer i ämnet