Sandra Schönbeck, som är verksamhetschef för en privat ryggkirurgisk klinik i Strängnäs. Foto: Sofia Hårdänge

Moms på hyrpersonal drabbar privata vårdgivare

Publicerad

Från och med 1 juli blir det moms på hyrpersonal inom sjukvården, vilket gör att kostnaderna ökar med 25 procent. Det är något som kan komma att slå hårt mot de privata vårdgivarna runt om i landet.

Tidigare har alla tjänster som utgör sjukvård eller tandvård varit fria från moms. Det har omfattat bemanningsföretag och läkare med enskilda firmor som hyr ut sina vårdtjänster. Men förra året fastslog Högsta förvaltningsdomstolen, utifrån EU-praxis, att sjukvård som säljs via bemanningsföretag eller egenföretagare ska momsbeläggas.

Drabbar privata vårdgivare

Skatteverket har sedan dess bestämt att den nya momsen ska börja gälla från och med 1 juli. Det får störst konsekvenser för de privata vårdgivarna.

– Det finns en särskild lag som ger kommuner och landsting en kompensationsrätt som motsvarar deras moms på inköp. Detta påverkar på ett sätt som gör att det blir högre kostnader för privata aktörer, säger Kerstin Alvesson, som har utrett frågan på Skatteverket.

Privata vårdgivare har reagerat på ojämlikheten.

– Det känns lite orättvist, för den offentligt ägda primärvården är ju inte alls drabbad på samma sätt utan den kan göra motsvarande avdrag. Aktörerna har möjligheterna att erbjuda andra villkor, säger Björn Siösteen som är chefsläkare för en privat vårdcentral i Eskilstuna.

En halv miljon per hyrläkare

Det kommer bli svårare för de privata vårdgivarna att ta in hyrpersonal, eftersom många inte kommer ha möjlighet att betala 25 procent extra. En läkare som är inhyrd på årsbasis skulle komma att kosta drygt en halv miljon kronor mer per år.

– Det är ganska mycket pengar. Kortsiktigt kanske man kan bära det men på lång sikt när andra kostnader ökar kommer det inte att fungera, säger Sandra Schönbeck som är verksamhetschef för en privat ryggkirurgisk klinik i Strängnäs.

Skulle ni inte kunna anställa personalen i stället?

– Det är svårrekryterat här och på många andra ställen också. Det sista som händer ifall vi inte lyckas med det är att vi inte kan bedriva verksamhet, säger Sandra Schönbeck.

Det pågår just nu diskussion mellan regionerna och Sveriges kommuner och landsting, SKL, om hur de ska behandla frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.