Mosképrojektet vill nå ungdomarna tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som greps i Örebro under måndagen misstänkt för att ha rekryterat till bland annat IS, har varit verksam vid en moské i Eskilstuna. Kommunen ser allvarligt på det som har hänt och nu vill man starta ett samarbete för att nå ungdomar tidigt.

– Det är klart man blir orolig när det närmar sig Eskilstuna. Hur ska vi se till att våra ungdomar inte lockas av de här falska budskapen? Det är den viktigaste saken för oss att fokusera på, säger Tryggve Lundh, samordnare mot våldsbejakande extremism på Eskilstuna kommun.

Vi har tidigare berättat att sörmlänningar har stridit för IS och nu misstänks även rekrytering till terrororganisationen ha skett i länet. Mannen som greps under måndagen är fortfarande anhållen, men nekar till brott.

Våldsbejakande extremism

Nu berättar flera moskéföreträdare i Eskilstuna, bland annat Galal Faris som företräder moskén där den misstänkte mannen varit verksam, att man hela tiden jobbar för att motverka extrema åsikter. 

Projekt mot extremism

På tisdagen presenterade Abd al-Haqq Kielan, imam på Stora moskén i Eskilstuna, ett projekt för representanter för Eskilstuna kommun. Idén bygger på ett samarbete mellan bland annat kommunen, moskéer och studieförbund. Syftet är att nå fram till ungdomar tidigt och få dem på andra tankar.

– Genom diskussion, dialog och utbildning, men först och främst genom att nå dem, säger Abd al-Haqq Kielan.

Hur når man dem?

– Där har vi lite olika planer, vi funderar på att starta en ungdomsverksamhet. Vi har stora lokala resurser för att attrahera ungdomar och ha någonstans att gå.

Ska fortsätta träffas

Även Tryggve Lundh tyckte att projektet lät intressant.

– Jag har precis fått höra om det och har inte alla detaljer, men vi har redan bestämt att vi ska fortsätta träffas. Det viktiga är att arbeta för inkludering, att alla ska få känna att de får finnas i Sverige och ha vilken religion man vill, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsbejakande extremism

Mer i ämnet