Det främsta skälet till att miljarder har investerats för att bygga om Slussen i Stockholm är att förhindra att Mälaren översvämmas. Med nya dammluckor på plats kan mer vatten tappas ur sjön för att hålla vattennivån nere.
– Vi måste trygga Mälaren som dricksvattentäkt för två miljoner människor. Det är det stora skälet till att vi måste bygga om Slussen, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Slussenprojektet på Stockholms stad.
Samtidigt innebär den nya vattendomen att vattenståndet på våren ska tillåtas vara högre. Vissa år kan detta försena vårbruket för lantbrukare kring med Mälaren med upp till 22 dagar.
Betalar ut miljoner
Stockholm stad som ansvarar för regleringen av Mälaren erbjuder nu 985 fastighetsägare runt sjön kompensation för att markerna under vissa år blir svårare att bruka. Sammanlagt räknar staden med att betala ut ersättning motsvarande 46,5 miljoner kronor.
Hans-Olov Steneholm äger jordbruksmark i Jäder utanför Eskilstuna. Omkring 70 hektar, som han idag arrenderar ut, riskerar att påverkas. Han hade begärt knappt 20 miljoner kronor i kompensation men fick efter domstolsförhandlingar drygt 700 000 kronor.
– Ersättningen räcker inte till mot vad vi förlorar, säger han.
Fastslaget i domstol
Beräkningsmodellen för ersättningarna har fastslagits av mark- och miljödomstolen i ett antal pilotfall, där bland annat Hans-Olov Steneholms ärende ingick. Det högsta belopp som betalas ut till en enskild fastighet är på 978 000 kronor, andra markägare kompenseras med 1 000 kronor.
Hör markägaren Hans-Olov Steneholm berätta om oron för stigande vattennivåer när nya Slussen tas i bruk 2025.