Här sammanfattar vi mordet på Maria i Torshälla utanför Eskilstuna. På bild ser vi Maria och en karta som ringar in platsen för mordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mordet på Maria i Torshälla förbryllar utredarna – starta klippet för att se en sammanfattning av fallet. Foto: Privat, Texturelabs, Mapcreator

Nio månader efter mordet på Maria i Torshälla – nu har utredningen kört fast

Uppdaterad
Publicerad

46-åriga Maria Eriksson hittades skjuten på vägen till jobbet i Torshälla i december 2023. Nu säger den tidigare förundersökningsledaren i fallet, Charlotta Tanner, att man kört fast i utredningen.

– Jag bedömer att vi inte kommer längre, säger hon till SVT Sörmland.

Det var den 11 december 2023 som 46-åriga Maria Eriksson hittades blodig på en gång- och cykelväg i Torshälla utanför Eskilstuna. Hon avled senare på sjukhus då det också uppdagades att hon hade skottskador.

Lagt ner stora resurser

Den 17 februari häktades en man i 20-årsåldern skäligen misstänkt för mordet, vilket är den lägre misstankegraden. Han släpptes dock en vecka efter i brist på bevis.

Mordet på Maria i Torshälla

Lite mindre än en månad efter det greps och anhölls två män misstänkta för inblandning i mordet. De släpptes samma dag.

”Vi kommer inte längre”

Åklagare Charlotta Tanner säger att man lagt ner stora resurser på fallet där man bland annat fått förstärkning från Nationella operativa avdelningen, Noa, i jakten på en mördare.

Men trots alla försök har polisen kört fast i utredningen och ärenden leds inte längre av en åklagare.

– Jag bedömer att vi kommer inte längre. Det innebär att det är ett spaningsärende som polisen arbetar vidare med, säger åklagaren Charlotta Tanner.

”Det är förfärligt”

Om polisen skulle få ett bättre bevisläge kommer ärendet kunna ledas av en åklagare igen.

Vad tänker du om att ni inte lyckats gripa någon för mordet?

– Som medmänniska tycker jag att det är förfärligt, säger hon till SVT Sörmland.

Till vänster en porträttbild på Maria Eriksson, till höger: Mickael Eriksson och Ing-Marie som tittar på gravljus som lämnats på mordplatsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tillbaka på mordplatsen i Torshälla. Hör Maria Erikssons make Mickael och mamma Ing-Marie berätta om Maria, sorgen och sökandet efter en förklaring. Foto: Privat och Aymen Mussa/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Maria i Torshälla

Mer i ämnet