Bild på jägare som siktar med hagelbössa samt bild på skarvar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jägareförbundet vill att fler börjar skjuta skarv. I klippet berättar instruktör Mattias Landin om hur jakten går till. Foto: SVT

Ny utbildning ska hjälpa jägare att skjuta skarv

Publicerad

Länsstyrelsen har godkänt att flera hundra skarvar får skjutas i Sörmland. Men fågeln är inte alldeles lätt att jaga – och nu ger Jägarförbundet en ny utbildning i skarvjakt.

Antalet skarvar i Sverige har ökat kraftigt de senaste tio åren, enligt Naturvårdsverket. Vid en inventering 2023 räknades knappt 75 000 bon, att jämföra med 41 000 bon 2012.

Fåglarna ställer till problem i framför allt kustbandet, och länsstyrelsen har vid flera tillfället beslutat om skyddsjakt.

För att skyddsjakten ska bli lyckad krävs det att fler jägare lär sig jaga den oönskade fågeln. Men fågeln är besvärlig att jaga.

Ofta krävs båt, bra gömställe och stort tålamod. Dessutom omgärdas jakten av ett omfattande regelverk.

– Det är svårt att lära sig och det är nog därför många söker sig till den här kursen. För att räta ut frågetecken kring lagar och regler, säger Mattias Landin, instruktör hos Svenska Jägareförbundet.

Stort intresse för skarvjakt

Intresset för den nya kursen har varit stort. När SVT är på plats vid ett kurstillfälle vid skjutbanan på Virå bruk i södra Sörmland fanns det jägare från både Sörmland, Stockholm och Östergötland på plats.

En av dem var Patrick Van de Velde, som vistats mycket i Stockholms skärgård och som ser fram emot att komma igång med jakten.

– Jag vet vad de kan göra och vet hur det ser ut när en skarvflock har bestämt sig för att bo någonstans, säger han.

I Sörmland vill förbundet få en regional skyddsjaktsplan för skarv på plats. Enligt Landin finns motsvarande plan i andra län, men den saknas i Sörmland. Om förbundet får som det vill ska planen inte bara omfatta kustlinjen utan även insjöar där skarven håller på att etablera sig.

– Vi kommer att se mer och mer skarv i insjöarna. Där finns grundare vikar som de kan jaga i, säger han.

I klippet berättar Mattias Landin mer och hur skarvjakten går till och om vikten av vettar och bulvaner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.