Nyköpings kommun anställer barnskötare i vår för att lösa personalbristen. Foto: TT

Nyköping fastanställer barnskötare för att lösa personalbristen

Publicerad

Bristen på förskollärare har skapat en ohållbar situation i Nyköpings kommun. Nu ska 15 barnskötare anställas för att lösa personalbristen.

Beslutet om att anställa 15 barnskötare på förskollärartjänster, som SN tidigare skrivit om, togs i höstas sedan personalbristen börjat märkas i verksamhetens kvalitetsuppföljningar.

– Vi kan se att vi har en grundkompetens, men sedan har vi sett att det påverkar verksamheten. Vi har många vikarier som går på våra vakanser och många timvikarier går på längre vikariat och kan inte gå in och täcka upp när någon till exempel är sjuk. Vi har en ohållbar situation och vi behövde göra något för att säkerställa kvaliteten i verksamheten, säger Linda Uller, utbildningschef för förskolan i Nyköpings kommun.

”En annan sökbild”

I höstas fanns det ett 30-tal vakanser på de kommunala förskolorna i Nyköping, merparten var förskollärartjänster.

– Vi började anställa barnskötare lite smått under förra våren. Då fick vi en annan sökbild och den erfarenheten har vi använt oss av.

Men det är inte bara personalbristen som ställer till med problem, det är även platsbrist på flera förskolor. Kommunen riskerar att inte klara garantitiden på fyra månader i vår.

Tittar på modullösningar

Man tittar på modullösningar och nya avdelningar för att komma till rätta med platsbristen.

– Min förhoppning är att vi kommer att kunna starta ytterligare verksamheter under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.