Natasha Lagumdzija trivs med sitt arbete som produktionschef på ett teknikföretag i Eskilstuna. Foto: SVT

Hon är chef i en mansdominerad bransch: ”Man får inte vara konflikträdd”

Uppdaterad
Publicerad

Bara ungefär var fjärde chef inom den svenska industrin är en kvinna, enligt Svenskt Näringslivs siffror. Och de kvinnliga industrichefer som bor i Sörmland ska nu få hjälp att utvecklas i sin yrkesroll.

I snart 20 år har Natasha Lagumdzija jobbat som produktionschef på ett mindre företag i Eskilstuna som tillverkar kretskort till bland annat bilindustrin.

Hon berättar att många som besöker företaget för att träffa produktionschefen blir förvånade när de ser att hon är kvinna.

– Man märker det på ansiktsuttrycket. Och när man är på möten eller träffar kunder så är man väldigt ensam, säger hon.

Personlig coachning

Det är fortfarande en betydligt lägre andel kvinnor än män som är chefer. Bland de industriföretag som är medlemmar i organisationen Svenskt Näringsliv är bara ungefär var fjärde chef en kvinna. När kvinnor är chefer jobbar de oftast inom handeln eller hotell- och restaurangbranschen.

Samtidigt visar forskning att jämställda företag omsätter mer pengar och har högre vinst än företag där ett kön dominerar, hävdar Mälardalens högskola i ett pressmeddelande.

I ett nytt utvecklingsprogram ska därför nu tolv sörmländska industrikvinnor få chansen att utvecklas. Genom nätverksträffar och personlig coachning är målet att kvinnorna ska bli ännu bättre chefer.

”Får inte vara konflikträdd”

– Vi har sett att det finns ett uppdämt behov av att kvinnor får träffas och stötta varandra och dela med sig av erfarenheter för att växa i sin yrkesroll, säger Anna Bird, verksamhetsledare på Mälardalens högskola.

På tisdagen arrangerades en informationsträff om programmet i Eskilstuna och Natasha Lagumdzija var en av de kvinnor som deltog. Hon har en teori om varför kvinnor är chefer i lägre utsträckning än män.

– Ibland måste man ta tuffa samtal så man får inte vara konflikträdd. Men det kan ju vara så att kvinnor är lite mer ödmjuka och kanske inte vågar ta den där fajten mot männen som det oftast är, säger Natasha Lagumdzija.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.