Bild på Peter Kjelliin, chef för Hällbyanstalten utanför Eskilstuna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är trångt på landets fängelser och Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. I klippet berättar anstaltschef Peter Kjellin om hur man arbetar för minska risken för hot och våld. Foto: SVT

Ökning av hot och våld på Hällbyanstalten efter att fler hamnat i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Det börjar bli trångt i svenska fängelser och Kriminalvården har gått upp i stabsläge. På Hällbyanstalten utanför Eskilstuna har antalet intagna nästan fördubblats och i takt med det har incidenter med hot och våld ökat.

Kriminalvården skriker efter fler fängelseplatser och på många anstalter är överbeläggning det nya normalläget. Hällbyanstalten i Eskilstuna är inget undantag, där har antalet intagna på ett år gått från 118 till 200. Flera intagna delar cell med varandra.

I kölvattnet av fler intagna har också antalet incidenter med hot och våld mellan intagna ökat i ungefär samma takt.

Peter Kjellin, anstaltschef på Hällby, menar att utvecklingen var väntad.

– Vi blir en spegelbild av samhället. Problemen som finns där ute kommer in hit, säger han.

Prognosen: platsbristen blir värre

Samtidigt är han noga med att poängtera att säkerhetsarbetet har gett resultat. Antalet incidenter där anställda utsatts för hot eller våld minskade under fjolåret jämfört med året innan.

Under torsdagen meddelade Kriminalvården att platsbristen nu är akut och att myndigheten gått upp i stabsläge. Enligt deras prognos kommer situationen bli än värre de närmaste åren.

– En stab hjälper oss att ytterligare sätta fokus på att hantera det mycket svåra platsläget som vi befinner oss i, säger Susanne Wedin, direktör för avdelningen för häkte, anstalt och frivård i ett pressmeddelande.

Fall av Hot och våld mellan fångar

Hall: 86 (86)

Hällby: 117 (63)

Kumla: 313 (283)

Norrtälje: 143 (160)

Salberga: 281 (306)

Saltvik: 107 (93)

Tidaholm: 76 (40)

Siffrorna avser ”beslut om misskötsamhet om våld och hot mot medintagen” på Sveriges klass 1-anstalter under 2023. Majoriteten av besluten resulterar i en varning för den intagne. Siffran inom parentes avser år 2022.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.